ravago veliki

Ko peče i prodaje rakiju prvo mora u registar

Ko peče i prodaje rakiju prvo mora u registar

Poljoprivrednici koji ovo piće prave za prodaju dužni su da se registruju za tu delatnost u Registru proizvođača jakih alkoholnih pića, kao i u Agenciji za privredne registre i Ministarstvu finansija

Uveliko traje sezona pečenja rakije, a proizvođači koji je prave u svojim dvorištima, odnosno na poljoprivrednim gazdinstvima često nisu upoznati s propisima koji se odnose na proizvodnju i prodaju ovog pića. Mnogo je nedoumica i nejasnoća jer proizvodnja rakije potpada pod različite zakone i resore ali u svakom slučaju, poljoprivrednici koji je prave za prodaju trebalo bi da znaju da su dužni da se registruju za tu delatnost u Registru proizvođača jakih alkoholnih pića, kao i u Agenciji za privredne registre.

Takođe, u obavezi su da se prijave i Ministarstvu finansija.

-Poljoprivredni proizvođač može da proizvodi rakiju za sopstvene potrebe bez ikakvih ograničenja. Takođe, može da je prodaje registrovanom proizvođaču jakih alkoholnih pića, koji će je koristiti kao sirovinu za doradu i dalju proizvodnju – rečeno je za Agrosmart u Ministarstvu poljoprivrede. - Ukoliko poljoprivredni proizvođač želi da rakiju plasira na tržište, odnosno da je proda krajnjem korisniku, potrebno je da i sam bude registrovan za tu delatnost, u skladu sa Zakonom o jakim alkoholnim pićima, kao i sa Zakonom o bezbednosti hrane. Proizvođač se registruje u Agenciji za privredne registre i upisuje u Registar proizvođača jakih alkoholnih pića, koji vodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Takođe imaju obavezu i da se prijave Ministarstvu finansija radi preuzimanja akciznih markica.

Na pitanje šta bi sve poljoprivredna gazdinstva trebalo da zadovolje da bi se registrovala za proizvodnju rakije u Ministarstvu odgovaraju da je upis u registre administrativni postupak, koji ne zahteva posebne uslove.

-Odmah nakon toga proizvođač može da obavlja proizvodnju i učestvuje u prometu. Njegov glavni uslov i obaveza je da tokom proizvodnje stvori takve uslove da proizvod koji plasira na tržište bude bezbedan po krajnjeg potrošača, odnosno konzumenta – naglašavaju u Ministarstvu.

Napominju da proizvođač nakon upisa u Registar proizvođača jakih alkoholnih pića postaje subjekt kontrole inspekcije u smislu Zakona o bezbednosti hrane i dužan je da garantuje bezbednost svog proizvoda.

Proizvođač jakih alkoholnih pića nema obavezu da angažuje tehnologa, pošto većina proizvođača ima dovoljno znanja i iskustva ali nema ni prepreku da ga angažuju kako bi im vodio proizvodni proces ili unapredio kvalitet.

Kada je reč o pravilnicima koji se odnose na prodaju poljoprivrednih proizvoda sa kućnog praga, u Ministarstvu kažu da se oni ne odnose na proizvođače rakije.

-Pravilnik o malim količinama primarnih proizvoda koji služe za snabdevanje potrošača, području za obavljanje tih delatnosti kao i odstupanja koja se odnose na male subjekte u poslovanju hranom životinjskog porekla (,, Službeni glasnik RS,, broj 111/17) se ne odnosi na proizvođača rakije – rečeno je za naš portal.

S. Kuprešanin

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera