ravago veliki

Solarizacija, dezinfekcija zemljišta bez hemijskih preparata

Solarizacija, dezinfekcija zemljišta bez hemijskih preparata

Na zemljište se postavlja transparentna folija  tokom vrućih letnih meseci jer će se tako temperatura zemljišta povećati do tačke koja je smrtonosna za mnoge patogene.

Solarizacija je postupak dezinfekcije zemljišta, koji se obavlja bez primene hemijskih preparata. Sam cilj ove primene jeste iskoriščavanje sunčeve energije u najtoplijim mesecima. Solarizacija nije još uvek u potpunosti ispitana, pa se ne zna da li daje trajan efekat ili privremeni (odredjeni vremenski period). Jedan od problema jeste taj što se solarizacija vrši u najtoplijem vremenskom periodu od juna do avgusta, u vreme zrenja gajenih kultura i berba.

Postupak predviđa da se na zemljište postavi transparentna polietilenska (malč) folija  tokom vrućih letnih meseci (kada je dan dug, vedro nebo i temperatura vazduha visoka) jer će se tako povećati temperaturu zemljišta do tačke koja je smrtonosna za mnoge biljne patogena, seme korova i već iznikle korove (uključujući parazitske semenke ) kao i insekte koji se nalaze u različitim ciklusima razvoja.

Izlaganje zemljišta suncu poboljšava ishranu biljaka, poboljšava dostupnost azota i drugih esencijalnih hranjivih materija.

Maksimalno zagrijavanje zemljišta najbolje je kada je folija blizu zemlje, dakle vrlo je važno da područje koje se tretira bude bez korova, ostataka biljne mase, pukotina, i bez velikih grudvi koje će podići foliju od zemljišta, a mogu je čak i oštetiti. Zemljište treba da bude istanjirano, obrađeno roto-frezom ili roto-drljačom, dobro poravnano i povaljano valjkom te zaliveno s većom količinom vode. Vlažno zemljište bolje prenosi temperaturu i na taj način će solarizacija biti delotvornija.

U plasteniku se postavlja sistem kap po kap sa medjurednim razmakom od 15 cm. Preko toga se namesti providna malč folija, koja se na krajevima ugura jednim delom u zemljište. Plastenik se zatvara. Nakon toga se pušta voda koja teče bez prekida 2-3 dana, kako bi doslo do kvašenja zemljišta na dubini od 15 cm. Zemljište bi trebalo biti vlažno kao posle velike kiše, odnosno potrebno je da se pojave barice i blato.

Plastenik ostaje tako zatvoren oko 6 nedelja kako bi zemljište ispod malč folije dostiglo temperaturu od 60°C.

Na ovaj način suzbijaju se svi štetni organizmi u zemljištu, i smanjuje korovska flora.

Izvor:PSSS

 

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera