ravago veliki

Začin vanile od cveta orhideje

Začin vanile od cveta orhideje

Vanila nije zahtevna biljka, jedino joj je potrebno kiselo zemljište sa dosta organskog đubriva. Jedina je vrsta orhideje koja se koristi za ishranu ljudi

Orhideje su oduvek fascinirale ljude zbog jedinstvene građe cveta koja se odlikuje raznim oblicima i neverovatnim kombinacijama svih boja. Na cvetu se naročito ističe donja latica koju nazivamo “medna usna” (labelum), a koja je često druge boje.

Uzgajaju se širom sveta, u gotovo svim klimatskim uslovima, osim na Arktiku, Antarktiku i u visokim hladnim predelima. Orhideje su najveća i najbogatija familija biljaka na svetu sa više od 100.000 hibrida, a godišnje ukrštanjem nastane oko 800 novih hibrida i sorti.

Vanila - je jedina vrsta orhideje koja se koristi u ishrani ljudi. Poreklom je iz Meksika, sa Antila i Polinezije. Koristi se kao začin, za proizvodnju različitih galenskih preparata i u kozmetici.

Raste kao lijana sa korenčićima kojima se pridržava uz oslonac. Lišće može da dostigne dužinu od 20 santimetara, duguljasto je i kožasto, raspoređeno duž cilindrične stabljike. Žuti ili narandžasti voštani cvetovi sakupljeni su u grozdaste cvasti i otvaraju se jedan po jedan tokom dva meseca. Najčešće ih ima od šest do 30, mirisni su i kratko traju. Plodovi vanile rastu iz oplođenog cveta, u obliku mahune dužine 30 santimetara. Posle devet meseci, pre nego što sazru, beru se ručno i menjaju boju postajući prvo žuti, a zatim smeđi.

Odgovara joj svetlo mesto, zaštićeno od direktnog sunca. Vanila nije zahtevna biljka, jedino joj je potrebno kiselo zemljište sa dosta organskog đubriva. Sadi se u mešavinu borove kore, korenja paprati, ekspandiranog polistirena, malo treseta i humusa od lišća. Prihranjuje se đubrivom za orhideje, od aprila do septembra, jednom sedmično. Mladoj biljci neophodna je visoka vlažnost vazduha. Zaliva se od jednom do tri puta nedeljno, u zavisnosti od temperature prostorije i godišnjeg doba.

Presađuje se svake dve-tri godine u zemlju za orhideje, uz dodatak malo treseta i humusa. Odgovara joj temperatura od 13 do 24 stepena. U saksiji obično dostiže dužinu od 1,5 do tri metra. Ukoliko se uzgaja u kući, životni vek vanile je oko tri godine.

(Novosti)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera