delta

Zamija, biljka novca i sreće

Zamija, biljka novca i sreće

 Laka je za gajenje i dovoljna joj je tek osnovna nega. Prema feng šui filozofiji, zamija je biljka koja aktivira polja sreće i novca i upija negativnu energiju.

Zamija, latinski naziv (Zamioculcas zamiifolia) je sukulentna zimzelena biljka koja vodi poreklo iz istočne Afrike.

Odrasla biljka može da dostigne visinu do jednog metra. Odlikuje se mesnatim malim i glatkim zelenim listovima.

Zamija je poznata i kao biljka novca i vrlo je popularno sobno cveće.

Uzgoj i nega zamije

Održavanje zamije nije zahtevan posao. Najbolje uspeva na svetlom mestu, ali ne direktno izloženo suncčevim zracima. Može uspevati i na slabije osvetljenim pozicijama, u poluhladovini ili potpunoj senci sa malo dnevne svetlosti.

Birajte za zamiju prozor na istočnoj ili zapadnoj strani. Ako je smestite na svetlije mesto, listovi će početi da gube tamnozelenu boju, ali to ne ugrožava razvoj biljke.

Temperatura: Optimalna temperatura za gajenje zamije je u rasponu od 20 do 25 stepeni. U slučaju da je na nešto toplijem mestu mogu se intenzivnije stvarati novi lisnati izdanci, pa je zato redovno orošavajte. Temperatura u svakom slučaju ne sme biti niža od 15 stepeni.

Preko cele godine zamija može biti u zatvorenom prostoru. Tokom letnjeg perioda može se izneti na otvoreni prostor ali na poziciju koja je dobro zaklonjena od sunca.

Leti biljka iz rizoma izbacuje nove grane i listove. Kad nastupe hladniji periodi, biljku unesite u zagrejanu prostoriju. Znajte da će zimi, zamija koja je u zatvorenom prostoru, znatno usporiti sa rastom.

Zalivanje: Zamija se ne zaliva previše, zato što od viška vode njen rizom može da istruli a listovi da požute.

Na sobnoj temperaturi, biće dovoljno jedno obilno zalivanje u mesec dana, a u letnjem periodu nešto češće.

Višak vode iz podmetača odmah prospite da rizom ne bi istruo. Zemlja između zalivanja treba dobro da se prosuši. Ako se pretera sa zalivanjem i listovi počnu da postaju žuti, probajte daoporavite zamiju tako što je nećete zalivati oko mesec dana.

Zemlja za presađivanje: Zemlja koja prija zamiji je porozna, i slična onoj za kaktuse i sukulente. Zamija uspeva fino i u supstratu sa dosta humusa. Presadjivanje u veću saksiju nije potrebno sve dok biljka ne napuni staru saksiju rizomima, odnosno stabljikama.

Prihrana: Posebno prihranjivanje nije potrebno za zamiju. Može se prihranjivati jednom nedeljno tokom vegetacije, i to vrlo blagim đubrivom.

Razmnožavanje

Zamiju ćete najjednostavnije razmnožiti listićima. Otkinite ih sa grane i pobodite u vlažnu zemlju. Listić će se brzo osušiti, ali se u zemlji formira mali rizom iz kog će izbijati novi listovi. Ovaj proces traje, čak i po nekoliko meseci, a Vi ga možete podstaknuti prekrivanjem saksije providnim najlonom kako bi se zadržala vlaga koja ubrzava stvaranje rizoma.

Zamija se još razmnožava i deljenjem rizoma, ili odvajanjem stabljika. Odvojeni deo treba malo zasušiti kako pri zalivanju ne bi počeo da truli. Nakon zasušivanja, posadite ga odmah u saksiju.

Razmnožavanje koje je najmanje uspešno je ožiljavanje grana, zato što se često desi da grana u vodi istruli.

Da li je zamija otrovna?

Zamija je otrovna biljka i dolazi do trovanja ako se slučajno proguta neki njen deo. Držite ovu biljku van dostupnosti dece i kućnih ljubimaca.

(Cvećarstvo)

 

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera