ravago veliki

Uzgoj krompira pod slamom

Uzgoj krompira pod slamom

Ako se posadi u martu, već početkom juna stižu prvi plodovi. U manjim vrtovima bolje je saditi ranu sortu krompira, koji će se kontinuirano trošiti

"Krompir pod slamom '' kako mnogi nazivaju ovakav način uzgoja, je metoda sadnje koja se meni najviše svidela iz nekoliko razloga, koje ću postepeno obrazložiti u tekstu. Naime, reč je o uzgoju krompira bez prekopavanja tla, iako bih naglasila da se svakako u jesen ili pre sadnje u proleće zbijeno i vlažno tlo nepovoljne strukture, provetri bio - vilama, kako bi se unela potrebna količina kiseonika u tlo. Provetravanjem će se na teškim zemljištima stvoriti i uslovi za odvođenje viška vode, koja bi se u suprotnom mogla predugo zadržavati na površini. 

Ako je tlo već obrađivano, povoljne strukture i dobrih vodo - vazdušnih odnosa, nije ga potrebno prevrtati ni prekopavati, ali je potrebno ubuduće pridržavati se principa organske obrade zemljišta: tlo prekrivati organskom masom (malčirati), ne zbijati ga gaženjem, dodavati baštenski kompost pre sadnje, na gredicama koristiti mešovite useve, sprovoditi đubrenje i zaštitu prirodnim sredstvima - biljnim preparatima. 

Ovakav način uzgoja, sličan je konvencionalnom kada su u pitanju osnovni zahtevi krompira prema tlu, klimatski uslovi, rokovi setve i upotreba različitih sorti krompira, ali se veoma razlikuje po pitanju obrade i pripreme tla do nege i zaštite. Po pitanju odabira sorte krompira u svom vrtu koristim različite sorte i rani i kasni te crveni i beli. U manjim vrtovima bolje je saditi ranu sortu krompira, koji će se kontinuirano trošiti ( mladi krompir), a sadnjom krompira pod slamu može se započeti već u martu te prve plodove ubirati početkom juna. 

Mesec dana pre sadnje, semenski krompir se stavlja na neko svetlo mesto, pri temperaturi od oko 15 - tak stepeni, kako bi razvio kratke, tamne, klice (naklijavanje), što će ubrzati nicanje i dospeće plodova za nekih 2 nedelje ranije. 

Priprema tla 

Krompir (lat. Solanum tuberosum L.), pripada porodici pomoćnica, pa ga u vrtu nije dobro saditi pokraj njegovih srodnika (paradajza, paprike i patlidžana), kako bi se izbegle razne bolesti i napadi štetočina. Dobri susjedi krompiru su: kupusnjače, keleraba, spanać, kukuruz šećerac, bob, dragoljub i kamilica.

(Zdrava Srbija)

Prethodni članak
Suzbijanje korova u soji
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera