ravago veliki

Za 100 kilograma semenske soje 160 kilograma merkantilne

Za 100 kilograma semenske soje 160 kilograma merkantilne

Semenska soja skupa ratarima - 700 do 800 evra po toni bez PDV-a. Odlučuju se za zamenu za merkantilnu

Setva soje bi trebalo da počne za dve nedelje, a očekuje se da ovog proleća budu zasejane veće površine od lanjskih. Sudeći po onome što smo čuli u semenskim kućama i kompanijama koje se bave organizovanjem ratarske proizvodnje, interesovanje poljoprivrednika za ovu kulturu je veliko.

Predsetveni radovi su uveliko počeli, ali ratari se, osim na skupo gorivo, žale i na cene semena. Soja, recimo, košta 700 do 800 evra po toni bez PDV-a, što je ipak skuplje nego prošlog proleća. Za većinu ratara prihvatljiviji je model razmene semenske za merkantilnu soju pa se za to mahom i opredeljuju. Na ovaj način i organizatori proizvodnje nastoje da izađu u susret poljoprivrednicima pa nude mogućnost nabavke semena u razmeni za merkantilno zrno soje.

Kako smo čuli u preduzeću „Albatros“ u Šidu, sremski ratari mogu da računaju na 100 kilograma semenske soje u zamenu za 160 kilograma merkantilne, što je najpovoljniji paritetni odnos.

Stručnjaci sa sremskog terena poručuju da je od velikog značaja blagovremena setva soje jer će samo takva obezbediti brzo i normalno klijanje i nicanje useva. Setva u optimalnom agrotehničkom roku jedan je od  činilaca koji utiču na visinu i stabilnost prinosa.  Soju treba sejati kada je temperatura zemljišta od 10-12oC, dakle vreme setve soje uvek treba vezivati za temperaturu setvenog sloja, a ne strogo za datum, poručuju stručnjaci napominjući da, ako se ovaj posao obavi suviše rano, može doći do usporavanja klijanja.

Lane je soja izuzetno ponela, a na sremskim poljima dostizala je prinos od 4,5 tone po hektaru. Prethodnih dana cena soje na domaćim berzama raste. Na Produktnoj berzi u Novom Sadu njome se danas nije trgovalo ali je prošle nedelje bila 47 dinara bez PDV-a, odnosno 51,70 sa PDV-om.

(Agrosmart)

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera