ravago veliki

Ozimi usevi zdravi ali treba im vlaga

Ozimi usevi zdravi ali treba im vlaga

Obavezan je tretman glodara koji mogu da naprave značajne štete, kao i žitnog bauljara ukoliko se pojavi.

Dugotrajna suša u jesenjem i dobar deo zimskog perioda uslovio je slabiji porast ozimih strnina, pšenice i ječma. Visoke temperature tokom jeseni i zime nisu isprovocirale pojavu bolesti , tako da su usevi zdravi.

Na delu useva uočena je još jesenas pojava žitnog bauljara i glodara. Glodare je potrebno tretirati što pre jer oni i tokom zime mogu napraviti značajne štete. Suzbijanje glodara raditi po suvom vremenu, a mamke odlagati u jame. Žitni bauljar se obavezno tretira insekticidima jer pravi štete do žetve. Tretman obaviti kada se dnevne temperature ustale na pet i više stepeni celzijusa.

Na pojedinim parcelama se pojavljuje žutilo, to je posledica nedostatka vlage, suše se donji listovi, ova pojava je prolaznog karaktera i ne predstavlja opasnost za dalji normalan razvoj useva. Čim uslovi dozvole treba uraditi analizu zemljišta na prisustvo azota i adekvatno po laboratorijskim analizama uraditi prihranu.

Uljana repica se nalaz u dobrom stanju. Usevi na pojedinim parcelama su značajno bujniji nego što bi trebalo, ali pri ovim temperaturama im ne preti opasnost od izmrzavanja. Trenutne padavine će i ovom usevu dobro doći. Useve uljane repice treba pregledati na prisustvo glodara, i po potrebi uraditi hemijsko suzbijanje.

Izvor:PSS Vrbas

 

 

Pročitano 1097 puta
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera