ravago veliki

Od pšenice se lako ne odustaje, zasejali 20 odsto više nego 2106.

Od pšenice se lako ne odustaje, zasejali 20 odsto više nego 2106.

Agrarni analitičar Vojislav Stanković iznosi za Agrosmart podatke o setvi pšenice koji pokazuju da je lane posejano više nego što se ovih dana pominje u javnosti. RZS je nedavno objavio preliminarne procene.

 

U Republici Srbiji u 2017. godini u jesenjoj setvi zasejano je 813.647 hektara površine, što u odnosu na konačne rezultate jesenje setve u 2016. godini predstavlja povećanje od 19,7 odsto, kaže Vojislav Stanković. 

Posmatrano po kulturama, zasejano je više: pšenice (17,3 odsto), ječma (30,0 odsto), raži (38,4 odsto) i ovsa (32,2 odsto).

U poređenju sa desetogodišnjim prosekom jesenje setve (2007‒2016), površine pod pšenicom povećane su za 15,2 odsto, ukazuje on. 

-Motivisanost proizvođaća za povećanim setvenim površinama je u prednosti koje ima proizvodnja pšenice, u odnosu na druge biljne kulture, a sadržane su u činjenici što ona zahteva manja ulaganja u vremenu kada su finansijska sredstva nedostupna proizvođačima i relativno skupa, zatim procenama da će situacija na svetskom tržištu u narednom periodu biti za proizvođače i izvoznike relativno povoljna, dalje, potrebom poštovanja plodoreda, činjenicom da se pšenicom najefikasnije, bez zagađenja zemljišta, može boriti protiv korova i drugih biljnih štetočina, kao i činjenicom da je još uvek visoka potrošnja pšenice (hleba u ekvivalentu pšenice od oko 130 kilograma  po stanovniku) u Srbiji  zbog niskog standarda stanovništva - kaže Stanković. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera