ravago veliki

Setva odmiče, država misli kako da olakša paorima

foto:Vlada Vojvodine
foto:Vlada Vojvodine

U sistem bi bile uvedene poljoprivredne kartice, kojima bi poljoprivrednici koristili subvencije

Smanjenje troškova poljoprivrednika na gorivo koja je jedna od najvećih stavki u proizvodnji jedan je od ciljeva Ministarstva poljoprivrede, istakao je ministar Branisalav Nedimović. Po njegovim rečima ministarstvo radi na projektu kojim bi subvencije za dizel gorivo mogle biti uvedene po novom modelu, koji će tek biti definisan.

Prema tome, u sistem bi bile uvedene poljoprivredne kartice, kojima bi poljoprivrednici koristili subvencije. Ipak, sve je još u fazi planiranja i provere sa Ministarstvom finansija, kako bi i na koji način sistem mogao da zaživi.

Značajan posao u poljoprivredi setva ratarskih kultura je u toku, kod većine poljoprivrednika prolazi bez velikih problema. Ono što ipak ističu je stavka koja se tiče goriva, jer velike količine ovog inputa se koriste u ovim danima. Proizvodnju im poskupljuje dodatno i povećanje cene nafte u poslednjem periodu.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede u cilju rasterećenja troškova proizvodnje i u cilju pomoći agraru razmatraju ideju da se uvede novi sistem kontrole subvencionisanja dizel goriva ukoliko bude moguć. Sistem bi bio omogućen ukoliko se nakon provera sa Ministarstvom finansija utvrdi da je moguća njegova realizacija kojom bi se paori oslobodili dela ili cele akcize na gorivo, koja je sada 54,86 dinara po litru. Podsticaji bi bili naspram proizvodnje, jer u poslednjih dva meseca cena nafte je skočila za 30 dinara.

Ukoliko bi se sistem ispostavio kao moguć za realizaciju proizvođači bi prema planiranom trebalo da prijave koliko imaju zemlje, čime se bave, i na osnovu svih podataka, dobijali bi poljoprivredne kartice, kojima bi plaćali gorivo na bilo kojoj pumpi u zemlji.

(Sremska TV)

 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera