ravago veliki

U Sremu počela setva soje

Foto:Youtube
Foto:Youtube

Ratari poštuju preporuku stručnjaka da na parcelama seju više različitih sorti soje u velikoj meri i zbog bolje organizacije poslova na skidanju useva

Datumski gledano setva soje se obično obavlja krajem marta i početkom aprila, ali ipak treba voditi računa o meteorološkim uslovima u godini. Rane sorte soje postavljene su u zemljište u blizini Šida. Poljoprivredni proizvođači poštuju preporuku stručnjaka da na parcelama seju više različitih sorti soje u velikoj meri i zbog bolje organizacije poslova na skidanju useva kad dođe vreme za to.

Setva soje se obavlja kada temperatura zemljišta dostigne 10-12 stepeni. Uslovi su se po rečima paora u adaševačkom ataru relativno stekli i posao je otpočet. Dubina setve je u preporučenim granicama od 4 do 5 centimetara i seje se više grupa zrenja što doprinosi boljoj organizaciji poslova.

Zemljištu je od prihrane dato sve što je neophodno kako bi usvojilo seme koje se seje bez problema na dobro pripremljenoj površini poštujući punu agrotehniku. Prolećna priprema zemljišta za setvu soje odrađena je kvalitetno, kako bi parcela bila što ravnija, da bi se mogla izvršiti setva na istu dubinu zbog ujednačenog nicanja i smanjenja gubitaka u žetvi.

Soja je napominjemo veoma dobar predusev za većinu gajenih biljaka, jer ostavlja zemljište u rastresitom stanju, čisto od korova, a dobri predusevi za soju su strna žita, kukuruz, šećerna repa, kao i većina povrtarskih vrsta.

(Sremska TV)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera