ravago veliki

Toplo vreme loše utiče na ozime useve

Toplo vreme loše utiče na ozime useve

 Biljke su porasle više nego što je uobičajeno za ovo doba godine, treba im prihrana, prete bolesti, a veliku štetu mogla bi da izazove golomrazica ako je bude.

Neuobičajeno visoke temperature u decembru i prvih dana januara i nedostatak padavina mogu za posledicu da imaju ozbiljne probleme kod jesenjih kultura. Repica je prerasla, pšenica izgleda dobro, ali ako ne bude padavina problem će biti nedostatak vlage i bolesti. Gotovo prolećne temperature doprinele su i pojavi štetočina, a preporučuje se i prva prihrana pšenice.

Umesto u maju kada je vreme za cvetanje, uljanu repicu u cvetu snimljena je 8. januara. A to nije usamljen primer. Priroda i kalendar očigledno su u raskoraku jer se ovako visoke temperature u januaru ne pamte godinama unazad.

"Uljana repica je prerasla fazu u kojoj je trebalo da bude i u ušla je u novu fazu što je neuobičajeno za ovaj deo godine. Problem je i nedostatak padavina i ukoliko naiđe golomrazica narednih dana, ona će naneti veće probleme na usevu", kaže agronom Milan Milikić.

Pšenice izgledaju dobro, u fazi su bokorenja, ali nakon 2017. u kojoj su padavine bile na petini godišnjeg proseka, i njima je potrebna vlaga tim pre što visoke temperature i vetar dodatno isušuju zemljište.

"Počele su da se javljaju bolesti na ječmu i pšenici i vreme je da se krene sa prvom prihranom azotnim đubrivima", kaže Milikić.

Poljoprivredni proizvođači , poučeni iskustvom iz prošle godine kada neki nisu imali šta da uberu, nisu ni sada optimisti jer za njih situacija na njivama znači dodatni trošak.

"Poskupeće zaštita i prihrana, ali bez tih tretmana nema roda. Cene su takve kakve su, nikakve, ali mi od toga živimo i moramo da odradimo deo svog posla. Prošle godine neki poljoprivrednici nisu imali sredstva ni da zasnuju jesenju proizvodnju. Uzeli su kredite kod banaka i kod zadruga. Šta će od toga biti veliko je pitanje", kaže Goran Mitrovanov, član Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Vršački ratar".

A stručnjaci savetuju obavezan obilazak njiva kako bi se uvidele promene na biljkama i pravovremeno reagovalo i na taj način predupredili veći problemi.

Izvor:RTV

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera