ravago veliki

Zašto je važan plodored

Zašto je važan plodored

Održavanje nivoa humusa, pravilno trošenje vode tla, različito ukorenaivanje useva, različita obrada tla, neki su od agrotehničkih razloga za uvođenje plodoreda

Agrotehnički razlozi za uvođenje plodoreda treba da omoguće pravilno iskorišćavanje stanišnih faktora, naročito tla kao supstrata za gajenje poljoprivrednih kultura.Ima ih nekoliko:

Održavanje nivoa humusa  i povoljne strukture

Izmenom useva, a pogotovo uključivanjem onih koji povećavaju sadržaj humusa i azota (leguminoze),efikasno se održava potreban nivo humusa i popravlja struktura tla.

Pravilno trošenje vode tla

Usevi se razlikuju i po potrošnji vode.I onda kad je tlo umereno snabdeveno vodom  dobro je da se na njemu smenjuju biljke različitih transpiracionih koeficijenata.Time što se u plodoredu setva izmenjuje po sezonama,time što su ritam rasta i potreba za vodom različiti ,vlaga se bolje iskorišćava. 

Različito ukorenjavanje useva

Ako bi se gajio samo jedan  usev ,onda bi njegov koren delovao uvek na jednak način,svojstven baš tom usevu  i to kako u pogledu korenovog izlučivanja  sekreta  i njegovog mehaničkog delovanja  u smislu biološke drenaže tako  i u pogledu aktivnosti  korena u skladu s trajanjem vegetacije i s tim da li je usev ozimi ili jari.

Izmena useva u plodoredu deluje na tlo različito: neki deluju na strukturu povoljno, neki opet ne deluju. Znatne su i razlike u dubini ukorenjavanja, u širenju korena po etažama, u broju korenova. Plodoredom se, baš zbog takvog ukorenjavanja, tlo i njegova plodnost iskorišćavaju mnogo bolje, što se ogleda i u prinosima.

Bolje iskorišćavanje hraniva

Svaka kultura iskorišćava hraniva iz tla na specifičan način. Tu postoji dinamična granica između fonda aktivnih hraniva i rezerve hraniva u tlu.

Plodored pogoduje procesima inaktivacije i mobilizacije hraniva, različite kulture u njemu (jer im je sposobnost usvajanja hraniva različita) omogućuju i bolje iskorišćavanje hraniva u tlu: na primer, ječam iskorišćava hraniva slabo  a ovas dobro. Tu postoje još dva pogodna faktora: usevi se ukorenjavaju na različitu dubinu  a različit je i ritam usvajanja hraniva po sezonama. Prema tome plodoredom se u tlu biljna hraniva bolje koriste nego monokulturom, pa  i đubrenje time postaje efikasnije i ekonomičnije.

Različita obrada tla

Različiti usevi traže i različitu obradu:po dubini zzahvata, po frekvenciji operacija obrade po usitnjenosti tla ,po sezoni izvođenja. Zato u plodoredu obrada bolje deluje na tlo, bolje  se stvara  i održava aktivan sloj tla kao supstrat za gajenje kultura.Različita obrada u plodoredu pozitivno utiče na uništavanje korova ,bolesti i štetočina.

Snežana Stojković-Jevtić, PSSSS

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera