ravago veliki

Beljansku baru uređivalo 280 volontera iz cele Srbije

Beljansku baru uređivalo 280 volontera iz cele Srbije

Velika akcija Arhus centra Novi Sad i Erste banke na uređenju parka prirode. Učestvovalo i 50 mališana iz cele zemlje

Velika volonterska akcija uređenja parka prirode „Beljanska bara“ u opštini Srbobran, u kojoj je učestvovalo 280 volontera iz cele Srbije, održana je danas, 8. 10. 2016. godine, u organizaciji Arhus centra Novi Sad, uz donatorsku i volontersku podršku Erste banke. Arhus centar Novi Sad, zajedno sa ovom bankom već drugu godinu organizuje slične aktivnosti, a partner u akciji „Volonteri – prijatelji Beljanske bare“ im je JVP ’’Vode Vojvodine“, koje je upravljač zaštićenog područja Parka prirode „Beljanska bara“.

Podršku volonterskoj akciji dala je Opština Srbobran i Mesna zajednica Turija. Volonteri su zaposleni Erste banke, a u akciji je učestvovalo i oko 50 mališana, prijatelja Beljanske bare.  

Pozdravljajući volontere iz cele zemlje predsednik opštine Srbobran Neško Čestić istakao je da je današnja akcija od velikog značaja za ovu lokalnu samoupravu.

-Svrstavamo se u kategoriju zemalja koje imaju razvijenu svest o životnoj sredini i bilo bi dobro da se svi više angažujemo na tome. Nadam se da će današnja akcija biti podstrek građanima u našoj opštini da učestvuju u sličnim aktivnostima – poručio je Čestić. 

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za zaštitu životne sredine Dragan Đurica takođe je istakao važnost akcija kakva je „Volonteri – prijatelji Beljanske bare“. On je rekao da će ih Sekretarijat svesrdno podržavati jer su veoma bitne i za jačanje svesti o očuvanju prirode i razvoj turizma.

Volonterima su se zahvalili i predsednik Saveta mesne zajednice Turija Aleksandar Jojkić, pomoćnik direktorke Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Goran Krnčević, kao i pomoćnik direktora preduzeća „Vode Vojvodine“ Aleksandar Kocan i predstavnici Erste banke.

-Arhus centar Novi Sad okupio je civilni, javni i privatni sektor, velike i mališane da pokažu da volontiranjem može mnogo da se učini na očuvanju okoline, kazala je Darija Šajin iz Arhus centra Novi Sad. - Prošle godine organizovali smo veliku volontersku akciju na Fruškoj gori, a sada smo na ovom prirodnom dobru, važnom ekološkom koridoru.

Danas se u Parku prirode „Beljanska bara“ uređivao prostor od četiri kilometra kraj vodenih površina. Čišćene su staze, košene su i sakupljene invazivne vrste vegetacije, skupljen je otpad sa okolnog terena, sečena je trska, postavljen je novi mobilijari i adaptirani postojeći,  a uređeno je i dečije igralište, kao i osmatračnica za ptice.  

Za najmlađe učesnike organizovana je edukacija o značaju očuvanja zdrave životne sredine, biljnog i životinjskog sveta koji se nalazi na ovim prostorima. Deca iz cele Srbije, njih 50, upoznala su se osnovnim karakteristikama Parka prirode „Beljanska bara“, nakon čega su od skupljene plastične ambalaže pravili pojilice i hranilice za ptice.

Učesnici akcije bili su i izviđači iz Temerina, predstavnici Crvenog krsta Temerin i Doma zdravlja Srbobran.

Vodotok Beljanske bare je ekološki koridor koji preko Velikog bačkog kanala omogućuje komunikaciju kopnenih i vodenih vrsta vlažnih staništa sa međunarodnim koridorom, rekom Tisom. Beljanska bara je stanište oko 250 vrsta biljaka i životinja, od čega je više od 50 zaštićeno, a 83 strogo zaštićeno. To je očuvan vodotok sa 136 vrsta ptica i 23 vrste riba. Park prirode “Beljanska bara” proglašen je za zaštićeno područje treće kategorije, ukupne površine 173 hektara. Oko zaštićenog područja uspostavljena je zaštitna zona površine 326  hektara. 

(Agrosmart)

Poslednja izmena
Sledeći članak
Dani ludaje 2016.
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera