ravago veliki

Bosanski priglavci postali hit u svetu

Bosanski priglavci postali hit u svetu

Projekat je započet 1995. godine, prvenstveno kao humanitarni, a danas je ovo uspješan bh. brend

Tradicionalne veštine i tehnike pletenja, heklanja, tkanja i vezenja važan su deo kulturne baštine BiH. BHcrafts je brend koji radi na očuvanju ovih vrednosti.

Projekat je započet 1995. godine, prvenstveno kao humanitarni, a danas je ovo uspješan bh. brend. U proizvodnju su uključene žene iz cele BiH, a vrlo brzo bh. rukotvorine postale su dobrodošle širom sveta.

Izvoz BHcrafts proizvoda počeo je sa bosanskim priglavcima. Usled velike potražnje, priglavci su postali modni hit. BHcrafts je jedini sertifikovani fair trade proizvođač u regiji.

Vešta i maštovita kombinacija tradicionalnih metoda i modernog dizajna uspela je da ekonomski osnaži žena, te da očuva stare zanate koji polako izumiru.

Idejni pokretač ovog projekta je Lejla Radončić, koja ističe:

Projekat je u početku bio zamišljen kao radna terapija, ali prerastao je u najuspješniji income generation projekat u Bosni i Hercegovini. Slobodno mogu reći najuspješniji, jer naša ovisnost o donatorima je manja od 10 %, tako da 90% finansiranja ove organizacije je samofinansiranje; dakle, prodaja proizvoda Bhcrafts brenda. Od '99 godine smo, zahvaljujući gospođi Beri, prisutni na američkom tržištu, a od pre dve godine na tržištu Japana, gde imamo ekskluzivni ugovor o zastupanju sa jednom firmom i to dosta dobro ide. Od prošle godine smo prisutni na tržištu Italije, a evo od pre nekoliko dana u industriji talijanske obuće. Mislim da je to ispunjenje snova. Osim tih navedenih zemalja, prisutni smo u Nemačkoj i Francuskoj.

Dakle Bhcrafts, kao svojevrstan ambasador svoje države, prerastao je u brend koji je jedna divna sinergija tradicije, kulturnog nasleđa, tradicionalnih veština i mogućnosti da se obezbede sredstva za život.

(N1)

 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera