ravago veliki

Dani ludaje 2016.

Dani ludaje 2016.

Kikinda je i ove godine organizator i domaćion 31. Manifestacije "Dani ludaje". Do nedelje, 9. oktobra, grad će biti u znaku tradicionalne turističke, etno, gastronomske, kulturne manifestacije, a sve u slavu plodova jeseni i banatske lepotice – ludaje. U subotu 8. oktobra najvljeno je i takmičenje za najteži i najduži plod ludaje.

Tokom četiri dana organizovani su mnogobrojni sadržaji, a centralni deo manifestacije bio je u subotu Kikindski Gradski trg poprimio je pravu atmosferu najveće gostionske sobe na Balkanu. U čast plodova jeseni i banatske kraljice – ludaje, četiri dana bil su ispunjena toplim bojama jeseni, mirisima banatskih kulinarskih specijaliteta i, pre svega lepom atmosferom.

Iz bogatog sadržaja tradicionalne turističke manifestacije "Dani ludaje" teško je izdvojiti poseban segment, ali karneval predškolaca, u petak 7. oktobra svakako je bio jedan od najatraktivnijih događaja. I ovogodišnji 31. "Dani ludaje" pokušali su da opravdaju epitet prave turističke, etno i gastronomske svetkovine, pa je, između ostalog nezaobilazan banatski fruštuk i mnogobojne slane i slatke đakonije od ludaje.

U okviru manifestacije najavljen je i atraktivan muzički program, pa su na kikindskom Gradskom trgu svake večeri bili organizovani koncerti, na kojima su nastupale zvezde domaće muzičke scene – grupe Neverne bebe, Kanda, Kodža i Nebojša, Partibrejkersi, kao i Jelena Tomašević, Marija Šerifović, Šaban Šaulić.

Kikinda je dočekala mnogobrojne goste, ne samo iz Vojvodine i Srbije, već i iz regiona. Kako je najavljeno, upravo zbog manifestacije „Dani ludaje", granični prelaz sa Rumunijom Nakovo – Lunga radio je  tokom prethodnog vikenda produženo radno vreme – od sedam sati do jedan sat posle ponoći.

Pre tridesetak godina, tačnije 1986. godine, izmerene su prve ludaje. Danas, nekoliko decenija kasnije, merenje ovih tikvi preraslo je u šampionat čiji se ostvareni rezultati šalju u World Pumpkin Confederation, Ontario (Kanada) i Collins (Sjedinjene Američke Države) i učestvuju u takmičenju za zvanični svetski rekord. Kikindski “Dani ludaje” postali su “mustra” za one u slovenačkom Šentjuru, hrvatskom Tovarniku, mađarskom Racalmašu (Srpskom Almašu), poljskom Mirosławiecu, rumunskom Buzau, pa i Južnobačkom festivalu ludaje u Temerinu. Tokom prethodne tri decenije, “Dane ludaje” u Kikindi je posetilo skoro dva miliona ljudi, a na takmičenjima za najtežu bundevu i najdužu tikvu učestvovalo je više od 1.500 proizvođača.

Pobednička bundeva na 31. „Danima ludaje“ u Kikindi je teška 415 i po kilograma i vlasništvo je Dušana Jankova iz Čuruga koji je i prošle godine osvojio prvo mesto.

Jankov je magistar fitofarmacije, ali smatra da sama struka nije bila od presudne važnosti za uspešnu proizvodnju.

Drugo mesto pripalo je Čedi Stojanoviću, a trećeplasirana je Ružica Jankov, majka ovogodišnjeg pobednika.

Prvu nagradu za najduži plod tikve osvojila je Eva Pece, medicinska sestra iz Temerina, sa ludajom dugačkom 273 centimetra. Ona kaže da se bundevama bavi iz hobija, iako je proizvodnja ludaja u njenoj porodici tradicija.

Drugoplasirana u kategoriji najdužih plodova bila je Andrea Pece, dok je treće mesto pripalo Dušanu Jankovu.

 


Izvor: RTV, Blic

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera