ravago veliki

Dobošarenje samo za paradu

Dobošarenje samo za paradu

Bilo je dobošara koji su zaglavljivali u zatvor zbog političkih vesti, bivali prebijani zbog švalerskih priča, znali su da stradaju i zbog komunalnih vesti, a u današnje vreme svaki nastup dobošara je pobeda

Međunarodni festival dobošara „Daje se na znanje” okupio je u Čoki kulinare, dobošare i brojnu publiku željnu zabave. Glavni organizatori iz udruženja „Čokanski dobošari” sa predsednikom Radicom Perišićem imali su pomoć Udruženja građana „Razvoj sela”, Opštine Čoka i dva pokrajinska sekretarijata. U kotlićima se krčkao ovčiji perkelt, a sa pozornice su ritam davali „Čokanski tamburaši”. Posetioci koji su došli iz okolnih, ali i udaljenijih mesta, uživali su tokom popodneva u vožnji fijakerima, tradicionalnim jelima i poslasticama ovog kraja.

Prema oceni stručnog žirija kojim je rukovodio majstor kulinarstva Eduard Kacenberger iz Kanjiže, najbolji perkelt skuvao je Ante Maras iz Crvenke, drugi je Nenadu Vejnović iz Sente i treći Milan Žarkov iz Novog Kneževca. Novinarski žiri je degustrao doboš torte ovdašnjih poslastičarnica. Pobedila je torta iz radnje „Amaši”, na drugom mestu je „Kriška” a na trećem „Pčelica”.

Karnevalsku povorku dobošara i mladih bubnjara predvodio je poznati bubnjar Dragoljub Đuričić, već zaštitni znak čokanskog festivala. Mihalju Čilagu iz Padej i Tiboru Urbanu iz Jazova, poslednjim autentičnim dobošarima pridružila su se četvorica glumaca amatera iz Kikinde, Novog Bečeja i gost iz Dete (Rumunija) koji je doprineo očuvanju međunarodnog karaktera manifestacije.

- Pre 15 godina sam poslednji put dobovao. Trebalo je obići svih 56 seoskih ćoškova u Padeju. Kad sam dobovao sve se razgovetno čulo i sve se znalo. Međutim, prošlo je vreme kada se dobovalo od ćoška do ćoška. Kada za dobošara više nije bilo posla, ispostavilo se da sam mlad za penziju, a star za neki drugi posao – veli bivši dobošar Mihalj Čilag iz Padeja. I njegov kolega Tibor Urban konstatuje da već odavno nema posla u toj struci, jer su ih potisnula modernija sredstva obaveštavanja građana.

Glumac Dušan Felbab iz Kikinde zabavljao je dobošarskim porukama i anegdotama, iz vremena kada su dobošari deo svakodnevice, a usledili su revijalni nastupi dobošara.

- Bilo je dobošara koji su zaglavljivali u zatvor zbog političkih vesti, bivali prebijani zbog švalerskih priča, znali su da stradaju i zbog komunalnih vesti, a u današnje vreme svaki nastup dobošara je pobeda – kaže Dušan Felbab.

Glumac amater Vladeta Sudarski iz Novog Bečeja kaže da sam smišlja svoje šaljive tekstove za nastupe, da se ne ponavlja. Nekada se znalo da je najvažnije bilo da su dobošarske vesti kratke i jasne, znaju to najbolje naši izvorni dobošari iz Padeja i Jazova koji takođe učestvuju, a danas je najbitnije da se publika nasmeje, veli Sudarski.

Milorad Mitrović, Dnevnik

 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera