delta

Etnoselo Tiganjica

Etnoselo Tiganjica

Tiganjica se nalazi u istočnom delu Vojvodine, tačnije u Banatu, u selu Stajićevu. Selo je od Zrenjanina udaljeno desetak kilometara i na samom je ulazu u specijalni rezervat prirode Carska bara, sa idejom da na maštovit način dočara život u Banatu. Kompleks je konstruisan u starom banatskom ili lalinskom stilu i u njemu su prikazane verne replike banatskih kuća i način života od pre jednog veka.

Kuće su napravljene nedavno ali su korišćeni tradicionalni materijali i način gradnje.

Ima šest soba opremljenih restauriranim nameštajem, a prepoznatiljiv je po velikoj banatskoj vetrenjači, negovanom parku, cvetnim lejama, etno-skulpturama, i naravno restoranu „Trofej”, koji je temelj Tiganjice. Trofej je lovački restoran.

U večernjim časovima u bašti restorana možete uživati u nacionalnoj kuhinji i jelima od divljači. Restoran ima ognjište u kojem se spremaju divljač, jela ispod sača, roštilj, riba, paprikaš, domaći hleb.

U samom kompleksu Tiganjice, nalazi se mini-zoo vrt u kojem možete videti srne, petlove, paunove i patke. Tu su i štale sa rasnim konjima i ponijima, kao i staze za jahanje. Za one najmlađe, tu je i dečje igralište.

Da upotpuni izbor za rekreativne aktivnosti napravljen je teren za bičvolej. U sećanje na tvorca etnosela i restorana Trofej, sagrađen je Ljubišin etnomuzej, koji sadrži preko 400 starih predmeta, starih kola, parnica, peći....

Banatsko etnoselo Tiganjica, pored svih sadržaja koje nudi posetiocima, bavi se i organizacijom bajkovitih venčanja, banketa, seminara, izleta, ekskurzija i ostalih svečanosti.

Domaćini su posebno ponosni na banatsku etnokuću, koja je rađena u skorije vreme, ali je sve kao nekada, jer je rađena od prirodnih materijala. Zidovi su rađeni od blata, peska, slame i ćerpiča. Grede u unutrašnjosti su stare preko 500 godina, a u kući se nalazi i čuvena paorska peć.

 

Izvor: Novosti

Poslednja izmena
Prethodni članak
Jezera Fruške gore
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera