delta

Ko ima najbolju hranu u Evropi: Italija prva, Hrvatska sedma, Srbija 30.

Ko ima najbolju hranu u Evropi: Italija prva, Hrvatska sedma, Srbija 30.

Osim što ima najzabavnije ime u Evropi, BiH ima najhrabriju šoljicu kafe na kontinentu i društvenu kulturu rasprostranjenu oko nje
 

Portal Business Week je sastavio listu od 48 država sa najboljom hranom u Evropi, a na toj listi se nalazi i Bosna i Hercegovina.

Na poslednjem, odnosno 48. mestu se nalazi Vatikan koji ima samo jedan restoran, dok se na 46. mestu nalazi Crna Gora. Naveli su kako je u toj zemlji poznat njihov Njeguški pršut, koji su ocenili veoma ukusnim, ali i kako se tamo jede "ne tako ukusna" riblja čorba.

32. mesto zauzima Slovenija koja poseduje tri vinske regije i domaći pršut (Kraški pršut). "Ako idete na Bledsko jezero, svi će 'poludeti' ako ne budete probali Bled krem kolač u hotelu Park", naveli su.

Na 30. mestu se nalazi Srbija.

Na ovoj listi se nalazi i Bosna i Hercegovina i to na 21. mestu. "Osim što ima najzabavnije ime u Evropi, BiH ima najhrabriju šoljicu kafe na kontinentu i društvenu kulturu rasprostranjenu oko nje", naveli su.

"Bosanska kafa u šoljici je slična turskoj kafi, mlevena je sitnije od espresa, gusta je i bogata ukusom. Susret prijatelja uz kafu traje satima. Zbog tako jedinstvenog načina druženja, BiH će dobiti poene. No, bodove gube na pečenoj jagnjetini, jagnjecim i goveđim kobasicama, sirnici i baklavi, koja je veoma ukusna, ali i jako slična turskoj kuhinji", piše na portalu Business Week.

Na sedmom mestu se nalazi Hrvatska, dok prvo zauzima Italija. Za italijansku kuhinju su naveli kako je vekovima zaštićena zbog baka koje su odbijale tuđe recepte, "jer je samo njihov nedjeljni umak najbolji".

(Newsweek)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera