ravago veliki

Inicijativa za zapošljavanje žena u ruralnim sredinama

Inicijativa za zapošljavanje žena u ruralnim sredinama

Cilj je da se u narednoj godini obezbedi posao za 1000 žena koje se bave izradom tradicionalnih rukotvorina.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović predstavila je inicijativu „Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima“, koju to koordinaciono telo realizuje u saradnji sa Etno mrežom i NALED-om.

Cilj ove inicijative je upošljavanje žena u ruralnim područjima na poslovima izrade tradicionalnih rukotvorina kao poslovnih i diplomatskih poklona. Inicijativa „1.000 žena“ je upućena društveno odgovornim kompanijama, institucijama i međunarodnim organizacijama koje nabavkom finih rukotvorina mogu da doprinesu ekonomskom osnaživanju žena i mladih u seoskim sredinama i očuvanju kulturnog nasleđa naše zemlje.
Želja je da se u narednih godinu dana obezbedi posao za 1.000 žena u trajanju od najmanje tri meseca.
Mihajlović je, podsetivši na nepovoljan položaj žena na selu, navela da ovom inicijativom Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost želi da doprinese smanjenju siromaštva, ekonomskom osnaživanju i afirmaciji uloge žena u lokalnoj zajednici i ruralnoj ekonomiji.

Ona je ukazala na to da, vrednujući rad žena na selu, svim zvaničnicima sa kojima se sastaje kao potpredsednik Vlade poklanja upravo tradicionalne srpske proizvode koje izrađuju te žene.

Prema njenim rečima, više od 50 odsto radno sposobnih žena na selu je formalno nezaposleno, 3 od 4 žene rade bez plate, 60 odsto njih nema pravo na penziju, a samo 12 odsto su vlasnice imovine. Time one predstavljaju zanemareni potencijal za društveni i privredni razvoj.


Na svečanosti u Skupštini grada Beograda predstavljena je internet stranica www.1000zena.rs, koja sadrži informacije o najlepšim rukotvorinama iz svih krajeva Srbije i predmetima izrađenim od prirodnih materijala starim tehnikama, kao što su vez i zlatovez, necanje, pustovanje, tkanje i heklanje. 

Inicijativu su podržali ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad, generalni direktor kompanije CRH Frederik Obe i drugi predstavnici poslovne zajednice, institucija i diplomatskog kora.

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera