delta

Jedna je u Evropi dobrička ćurka

Jedna je u Evropi dobrička ćurka

Svojevremeno je stizala i do trpeza vlastele širom Evrope

Nedavna izložba golubova, ukrasne živine i kunića okupila je u Dobrici poznate odgajivače ovih domaćih životinja iz celog Banata. Ta manifestacija redovno je održavana od 1983. godine, ali je u jednom periodu došlo do zatišja, a izložbe su ponovo pokrenute od 2007. Ove godine okupio se rekordan broj izlagača, bilo ih je 112 sa 486 golubova, preko stotinu primeraka ukrasne živine i 23 kunića.

Predsednik opštine Alibunar Predrag Belić je otvarajući izložbu ocenio da je veliko zadovoljstvo videti ovoliki broj pernatih lepotana i kunića koji se po ukorenjenoj tradiciji od davnina gaje u mestima širom Banata. U duhu te tradicije Opština stimuliše rad dobričkog društva.

U Dobrici su posebno ponosni na svoju jedinstvenu rasu „dobričku ćurku“. Ona je potekla i od davnina odgajana u ovom selu, odlikuje se posebnim izgledom, bojom perja i izuzetnim kvalitetom mesa.

Tvrde da je „dobrička ćurka“ u svojevremeno stizala na trpeze vladarskih svečanosti i vlastele širom Evrope. U novije vreme odgajivači u Dobrici izborili su se za sortni sertifikat, predstoje šire promocije osobina ove jedistvene sorte, ali i omasovljenje uzgoja za tržište.

Ćurke iz Dobrice karakterišu retke boje perja, pepeljasta i žuta, a kako se hrane na pašnjacima uz mali dodatak žitarica, piju čistu vodu i spavaju napolju, predstavljaju pravi raritet na tržištu. Priznanjem rase biće moguće sačuvati tu autohtonu vrstu, koju drugi neće moći da brendiraju. U Dobrici se nadaju da će se naći neko spreman da uloži u otvaranje pogona za uzgoj i preradu zdravog ćurećeg mesa, od domaće, a ne hibridne sorte, i tako poboljšati život u selu.

(Dnevnik)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera