delta

Kako sačuvati kaktuse do toplijih dana

Kako sačuvati kaktuse do toplijih dana

Zalivanje dovoljno obavljati svakih 15-20 dana, tek toliko da se koren potpuno ne osuši.

Uprkos činjenici da nisu zahtevni, treba znati da tokom hladnih zimskih dana kaktusi moraju biti smeštenina osunčano mesto. Najsunčaniji položaj rezervisan je za one vrste koje potkraj zime razvijaju cvetne pupove.

Ako saksije sa ovom biljkom stavite na prozor, najbolje je da ga nikako i ne otvarate, jer bi se u protivnom mogli smrznuti. U slučaju da otvarate prozor, pripazite da hladni vazduh ne dolazi direktno do kaktusa. Ipak, tokom toplijih zimskih dana, kada vanjska temperatura nije manja od nule, prostoriju u kojoj borave kaktusi povremeno morate dobro prozračiti. No, kaktusi mogu prezimiti i u svetlijim prohladnim podrumima, hodnicima ili stubištima, što je svakako bolje rešenje od grejanih prostorija. Bitno je da biljke imaju dovoljno svetla i da temperature danju ne padnu ispod 8 stepeni C a noću ispod 4°C. Maksimalna temperatura pri kojoj kaktusi prezimljuju ne bi smela preći 16°C.

Zalivanje zimi

Tokom zimskih dana, kako za druge biljke, tako i za kaktuse, vredi pravilo da ih nije potrebno obilno zalivati. Vodite računa o tome da ne preterate jer višak vode može izazvati truljenje korena, usled čega će biljka sigurno uginuti. Takođe, imajte na umu da kaktusi, koji imaju višak vode, mogu poterati slabe i blede izboje sa sićušnim cvetnim pupovima, te postati podložni mnogim bolestima. Stoga je zalivanje kaktusa dovoljno obavljati svakih 15-20 dana, tek toliko da se koren potpuno ne osuši.

Sigurno prezimljavanje

Pored svega, mnogi ljubitelji kaktusa nisu u mogućnosti svojim ljubimcima da osiguraju sve potrebne uslove i to prvenstveno zbog neodgovarajućih stambenih prilika. Stoga postoji nekoliko korisnih načina pomoću kojih možete zaštiti kaktuse, te tako i sledeće godine uživati u njihovim prekrasnim cvetovima. Jedan od načina je i taj da izvadite kaktuse iz lončića te svakog posebno umotate u više slojeva novinskog papira.

Tako umotane, kaktuse složite u kartonsku kutiju i čuvajte na temperaturi od 2 do 8 °C. Potkraj zime, kada prođu opasnosti od mrazeva, izvadite kaktuse iz papira, te ih pola sata ostavite potpuno potopljene u mlakoj vodi.

Nakon pola sata, pošto su se biljke dobro namočile, posadite ih u lončiće, a na svaki lončić stavite prozirni pokrov pričvršćen oko posude. Tako umotane kaktuse potrebno je držati na temperaturi od 15 do 20°C kako bi se što pre oporavili i kako bi vrlo brzo postigli raskoš i željenu lepotu.

Korisni saveti

Ma koliko pazili prilikom presađivanja ili zalivanja kaktusa, mnogi od nas će se ubosti na njihove bodlje. Zato je korisno znati kako na mesto uboda treba kapnuti nekoliko kapi voska obične sveće, a kada se vosak stegne, pažljivo ga odvojite od kože. Naime, prilikom skidanja voska uklonićete i sitne bodlje kojih se inače teško osloboditi na bilo koji drugi način. Međutim, kod kaktusa koji imaju fine bodlje (koje se lako lome prilikom presađivanja) možete iste prethodno nekoliko sati ranije navlažiti jer će navlažene bodlje postati mekše, manje će se lomiti i, što je najvažnije, bit će puno manje uboda.

(Agroportal)

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera