ravago veliki

Kaktusi u Deliblatskoj peščari

Kaktusi u Deliblatskoj peščari

Veoma dobro uspevaju jer im pogoduje zemljište, a opstaju i preko zime. Meštani ih koriste u ishrani jer su lekoviti

Deliblatska peščara, specijalni rezervat prirode, prostire se na 35 hiljada hektara i izuzetno je bogata raznovrsnim biljkama među kojima ima retkih vrsta kao što su banatski božur, kovilje, šerpet.. Ovde veoma dobro uspevaju i kaktusi jer im pogoduje zemljište a sada su najlepši jer je počeo period njihovog cvetanja.

Klotilda Kolbert Milovanović koja živi u Deliblatskoj peščari od svog dvorišta napravila je pravu malu galeriju na otvorenom gde izlaže figure od svega što pronađe u prirodi. Od kaktusa koji okružuju njeno imanje stvara neobične slike.

"Brzo prolazi cvet, njemu ne pogoduju ovogodišnje kiše. Jako su zanimljivi i pčele puno oko njih obleću, i verovatno u ovom livadskom medu ima puno kaktusa, a da ljudi to i ne znaju. Malo je bilo problem dok sam ih lepila jer bockaju i stalno se vraćaju na gore ti kaktusi. Tako da sam morala malo i da ih pritiskam nekom ciglom da bi imali odgovarajući izgled", izjavila je Klotilda Kolbert Milovanović.

Kaktusi u Deliblatskoj peščari koji najviše rastu na pašnjacima opstaju i preko zime, a neki od meštana kažu da ih koriste i u ishrani jer imaju lekovita dejstva.

(RTV)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera