ravago veliki

Kašika otkriva drevne tajne

Kašika otkriva drevne tajne

Nastavljena arheološka istraživanja na naselju koje je oko hiljadu godina starije od Borđoša i kojeg su činili prvi ratari i stočari koji su došli u ovaj predeo

Na neolitskom arheološkom nalazištu Borđoš, u novobečejskom ataru, nastavljena su opsežna istraživanja koja sprovodi tim srpskih i nemačkih stručnjaka, odnosno arheolozi iz Muzeja Vojvodine u Novom Sadu i sa Instituta za praistoriju i ranu istoriju „Kristijan Albreht“ Univerziteta u Kilu. Na samom lokalitetu Borđoš završeno je iskopavanje jedne od kuća potiske kulture, koje je započeto još prošle godine, dok je u Prečki, delu atara koji spada u širi mikroregion ovog nalazišta, iskopano naselje starčevačke kulture staro čak 8.000 godina.

- Radi se o naselju koje je oko hiljadu godina starije od samog Borđoša i činili su ga prvi ratari i stočari koji su došli u ovaj predeo, a sa kojima je krenula i cela poljoprivreda. Nije nam cilj da istražimo samo jedan lokalitet, već da ustanovimo vezu između ova dva naselja i kontinuitet življenja na tom području. Jer, postavlja se pitanje kako je moguće da na malom prostoru imamo dva veoma velika naselja, jedno od deset hektara, što je za starčevački period pozamašno, i drugo, na Borđošu, od četrdeset hektara, koje spada u kasni neolit – objašnjava arheobotaničar Aleksandar Medović.

Ovaj kraj je, po njegovim rečima, oduvek bio interesantan ljudima, pre svega zbog zemljoradnje. Poznato je da je ovde bilo veoma dobro zemljište, a klima vrlo povoljna.

- Sama veličina naselja ukazuje na razvijenost poljoprivrede, koju bih radije nazvao biljnom privredom, pošto se u to vreme gajilo dosta toga. Nešto je uspevalo, nešto ne, neke biljke se i danas uzgajaju, ili su se vratile kao korovi – naglašava Medović.

Od samog početka dvogodišnjih istraživanja, tim stručnjaka su, osim arheologa, činili i naučnici iz mnogih drugih oblasti. Cilj je bio i ostao da se tokom istraživanja koriste moderne tehnologije i metode koje pruža arheologija 21. veka, kao i da ono bude multidisciplinarno.
Svakako jedan od najvrednijih nalaza na Borđošu jeste kašika stara 7000 godina, izrađena od pečene gline, koja potvrđuje ono što Medović godinama govori, da smo kroz praistoriju odrastali uz kaše, a ne hleb. -Kašike od pečene gline su veoma retke na nalazištima. Ova koju smo pronašli je slična jednoj iz Grčke, iz naselja Dikilitaš – napominje Medović.

Tokom istraživanja lokaliteta na Prečki, pronađen je i skelet Starčevca, star 8000 godina. Utvrđeno je da se radi o takozvanom „zgrčenom sahranjivanju”, a u pomoć je pozvana i Sofija Stefanović sa Odeljenja za arheologiju Filozofskog fakulteta iz Beogradu, koja istražuje natalitet u ranoj praistoriji.
Izložba „Tajne drevnog Borđoša” planirana je za decembar, a dalja istraživanja za april i maj naredne godine.

(Dnevnik)

Poslednja izmena
Pročitano 1315 puta
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera