ravago veliki

Krov nad glavom za 30 porodica u Vojvodini

Krov nad glavom za 30 porodica u Vojvodini

Konkurs za kupovinu kuća biće otvoren 1. marta i na njega će moći da konkurišu bračni i vanbračni parovi.

Četvrti Konkurs za dodelu sredstava bračnim parovima za kupovinu seoskih kuća u Vojvodini biće raspisan 1. marta ove godine, najavila je na konferenciji za medije održanoj ovim povodom direktorka Zavoda za ravnopravnost polova, Diana Milović.

Govoreći o novim programima i aktivnostima Zavoda, direktorka Milović istakla je da Konkurs za kupovinu kuća izaziva veliko interesovanje javnosti i da je to razlog što će ove godine još 30 bračnih i vanbračnih parova dobiti svoj krov nad glavom, što znači da će i trideset žena postati suvlasnice nekretnine.

Konkurs će trajati dva meseca, a sve informacije i uslovi za učešće biće objavljeni na sajtu ustanove.

Na konferenciji su nabrojane i ostale aktivnosti Zavoda koje će biti realizovane u prvom kvartalu ove godine, kao što je aktuelan konkurs za unapređenje položaja žena pripadnica nacionalnih manjina, zatim održavanje okruglih stolova na temu jednakog pristupa zdravstvenim uslugama i eliminisanju diskriminacije žena u oblasti zdravstvene zaštite, što je i obaveza naše države prema ratifikovanim međunarodnim konvencijama.

„Obaveza naše države je da eliminiše ili smanji diskriminaciju žena u oblasti zdravstvene zaštite preduzimanjem posebnih mera koje će doprineti efektivnom ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu, ravnopravan pristup zdravstvenim uslugama, posebno onim u vezi sa planiranjem porodice, posebne zdravstvene usluge koje se odnose na trudnoću, porođaj, postporođajni period, kao i besplatne usluge tamo gde je neophodno“, rekla je direktorka Zavoda.

Aktivnost će biti realizovana u saradnji sa stručnjacima iz oblasti zdravstvene zaštite putem tri susreta sa ženama koje žive u manjim seoskim sredinama gde službe zdravstvene zaštite nisu dovoljno zastupljene i edukovati ih o pravima u oblasti zdravstvene brige. 

U povodu obeležavanja Međunarodnog dana žena – 8. marta, direktorka Milović rekla je da Zavod, kao i svake godine, ovaj praznik obeležava aktivistički.

„Ovaj dan izgubio je svoje pravo značenje i smisao u navali negiranja svega što je bila prvobitna ideja, a to su ženska ljudska prava, pravo na rad, pravo nasleđivanja, pravo planiranja porodice, itd.“, istakla je direktorka Zavoda.

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera