ravago veliki

Kuća od konoplje!

Kuća od konoplje!

 Konoplja je kao građevinski materijal zbog svoje ekonomske, ekološke dobrobiti i dugotrajnosti sve popularnija, a prva ovakva kuća sagrađena je u Severnoj Karolini 

Šta se može koristiti kao lek, građevinski materijal, vlakno za odeću, osnova za beton, izuzetno hranjiva prirodna hrana, odlično sredstvo za negu kože, izradu papira, ekološko gorivo,…? Odgovor je - konoplja. Smatra se da je ona jedna od najkorisnijih biljaka na planeti, a s obzirom na raznolikost mogućih primena, ko bi joj to mogao poreći?

Uprkos čestim zakonskim ili političkim preprekama, bez obzira na dokazanu korist i održivost, konoplja se ponovo pojavila u centru pažnje. Mnoge su države u SAD-u legalizovale marihuanu za medicinsku upotrebu, neke čak i za rekreativno korišćenje, a konoplja je kao građevinski materijal zbog svoje ekonomske, ekološke dobrobiti i dugotrajnosti takođe sve popularnija.

Prva kuća u potpunosti od "hempcrete" materijala (eng. hemp = konoplja, concrete = beton) sagrađena je nedavno u gradu Ešvilu (Asheville) u Severnoj Karolini. Kuća je površine 315 m2 i u dizajnu ima niz ekoloških elemenata. "Hempcrete" je bio-kompozitni materijal sačinjen od drvenastog jezgra stabljika konoplje pomešanog s krečom kao vezivom. Rezultat je izuzetno lagan materijal – sedmine ili osmine težine betona – čiji blokovi plutaju na vodi.

Ova čvrsto građena i napredna kuća ima čvrste zidove koji dišu, što je postignuto mešanjem konoplje s krečom i vodom na licu mesta i ulivanjem te mešavine između spoljnih potpornih stubova. "USA Today" piše da je taj materijal "manje kao beton, a više kao bala sena: ima odličnu izolaciju i može upijati zagađivače iz vazduha, među kojima je i CO2".

Konoplja kao građevinski materijal odlična je i za održavanje toplote, što znači da može dugo održavati stalnu temperaturu i da smanjuje njene fluktuacije. Unutrašnji zidovi te kuće iz snova građeni su od "purepanela" proizvedenog od recikliranog papira kom je jezgro talasasti papir okružen tvrdim omotom poput kartona.

Kako izveštava CNN, kuća ima i 30 recikliranih prozorskih okvira u koje su postavljena visoko-tehnološka stakla i to tako da u kuću ulazi puno dnevne svetlosti koja pri tome previše ne zagreva dom. Osim toga i plan kuće svojom otvorenošću obezbeđuje da svetlost dopire duboko u prostor kuće.

Dodatno, energetski efikasan sistem zidova zajedno sa super-efikasnom vazdušnom pumpom za grejanje (21 Seasonal Energy Efficiency Ratio – SEER, mera efikasnosti klima uređaja), efikasno greje i hladi kuću smanjujući troškove energije i potrebu za skupom opremom. S ovakvim instalacijama gradnja kuće košta oko 1.430 USD po kvadratnom metru.

Uz neka odstupanja od 100% zdravog i ekološkog, u šta spada pena na bazi petroleja koja se koristila kako bi se ojačali plafoni i temelji, kuća je ipak izvrstan primer kako se moderna i lepa zgrada može izgraditi gotovo potpuno bez hemijskih sastojaka štetnih za ljudsko zdravlje i na način i s materijalima koji nisu štetni za Zemlju, piše "croenergo.eu".

Poslednja izmena
Pročitano 2102 puta
Tagovi: konoplja kuce
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera