ravago veliki

Lamija popravlja satove, kao i njeni preci

Lamija popravlja satove, kao i njeni preci

Lamija popravlja satove, kao i njeni preci

Saračevići iz Jajca urari su više od šest decenija, a postali su eksperti za najpoznatije satove u svetu

 

Članovi porodice Saračević iz Jajca urari su više od šest decenija. Zanat se prenosio sa kolena na koleno, a sada ga je preuzela mlada Lamija, koja u svojoj radnji u Sarajevu svakog dana radi dedin posao. Jedina je žena u Bosni i Hercegovini koja se bavi ovom strukom, a usavršavala se i u prestižnoj Rolexovoj školi.

U prostoriji od otprilike 15 kvadratnih metara, Lamija i njen tata Sabahudin strpljivo naštimavaju satove. Prvu porodičnu radnju otvorio je njegov otac u Jajcu, 1947. godine, tu su radili do poslednjeg rata, a tada je Sabahudin izbegao u Hrvatsku, a zatim u Norvešku. Svestan vlastitog znanja i sposobnosti, zaposlio se u Rolexu, iako nije znao jezik.

"Od muke se stvori znanje, da se snalaziš, tako da nije bilo problema. Kada je prvi put došao jedan od direktora Amerikanac, nije mogao da veruje da ne znam engleski, a da radim s njima. Šef mu je rekao da se ne brine i da se odlično snalazim", govori Sabahudin Saračević.

Iz Norveške se vratio u Sarajevo i 1996. opet pokrenuo posao, tik do porodične kuće.

"Samo koncentracija - u ovom poslu nema nervoze. Ni u radionici ni u radnji. Nema šanse, inače posao nikada neće biti završen kako treba", ističe on.

Klijenti i iz inostranstva

Za budućnost zanata ne brine - ljubav prema satovima preneo je na kćerku Lamiju.

"Ovaj posao je uvek zanimljiv, stalno se pojavljuje nešto novo i nešto drugačije. Iskrsavaju razni izazovi tako da neprestano učim", kaže ona.

Ponosno ističe da ju je otac svemu naučio, a odlučila je i da se usavršava, pa je završila i Rolexovu školu u Švedskoj. Zahvaljujući predznanju i zainteresovanosti, školu je završila sa odličnim ocenama. Odlučila je da radi sa ocem, tako da je u Bosni i Hercegovini ona jedina žena koja se usavršila za urarsku struku. Nažalost, Rolexovi satovi dođu joj vrlo retko „pod ruku“, ni deset za godinu.

"Pošto je meni oduvek bilo želja da radim s Rolexovim satovima i mehanizmima, to su moji najsretniji trenuci na poslu", dodaje.

Smatra da je najveći problem zanatlija to što izumire interesovanje mladih za tu vrstu obrazovanja. I nju samu pokušali su da odgovore, jer, kaže, opšte mišljenje je da u usmerene škole idu lošiji učenici. No, brzo se pročuje kada neko dobro radi svoj posao, tako da kod Lamije u sajdžinicu navraćaju i mušterije iz inozemstva.

(Al Jazeera)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera