delta

Manastir Novo Hopovo

Manastir Novo Hopovo

Poznati fruškogoski manastir nalazi se nadomak Iriga. Tokom istorije bio je epicentar mnogih zbivanja, tako da možemo reći da je njegova istorija veoma raznovrsna. U manastiru se nalaze mošti Svetog Teodora Tirona, hrišćanskog sveca iz četvrtog veka.

Postoji i manastir Staro Hopovo, koji je 2014. ponovo otvoren, nakon sedam decenija. Staro Hopovo smešteno je na tri kilometra udaljenosti od Novog.

Novo Hopovo je, aktivan, ženski manastir u kojem borave tri monahinje. U sklopu manastira nalazi se i ribnjak.

Istorija

U žitiju Svete Angeline, zabeleženo je da je ktitor manastira despot Đorđe Branković, kao i da je podignut u četrnaestom veku. Đorđa Brankovića ne treba mešati sa Đurađem Brankovićem (u narodu poznatije kao Đurađ Smederevac). Đorđe je zapravo potomak Đurđa Smederevca. Dobio je titulu despota, ali je napustio presto da bi se zamonašio i postao monah Maksim. Titulu je predao mlađem bratu Jovanu, a kasnije je postao arhiepiskop. I Đorđe i Jovan su ktitori mnogih vojvođanskih manastira.

Manastir je srušen tokom vremena ali je ponovo obnovljen. Sagrađena je nova crkva na temeljima stare, i to 1576, a ovoga puta ktitori su bili Lacko i Marko Jovšić, braća iz Gornjeg Kovina.

Manastir je nakon toga imao veliku ulogu među Srbima u Vojvodini, ne samo versku, već i kulturnu. Ovde su se prepisivale knjige, otvorena je monaška i živopisna škola, a ljudi su dolazili kako bi naučili da čitaju i pišu. U Novom Hopovu bilo je i središte Sremske eparhije. U osamnaestom veku sagrađen je i manastirski konak.

Od neprijateljske ruke, Novo Hopovo je stradalo još dva puta. Prvi put su Turci  srušili manastir u drugoj polovini osamnaestog veka, a drugi put je stradao tokom Drugog svetskog rata. Samo godinu dana nakon što su ga Turci razorili, manastir je obnovljen, a znatno veću štetu pretrpeo je za vreme Drugog svetskog rata, kada je uništena bogata manastirska biblioteka. Tada je oštećen i zvonik, koji je obnovljen 1998. godine. Tek se krajem dvadesetog veka ustanovilo da Novo Hopovo ima veliki kulturni značaj, pa su odrađeni neki značajniji radovi na očuvanju ovog manastira.

Arhitektura

Manastirska crkva je složene građe. Ima pravougaonu osnovu. Sa zapadne strane je velika priprata. Novo Hopovo je specifično i po tome što ima istočni travej. Travej predstavlja  poprečnu podela naosa (deo crkve gde stoje vernici tokom službe), i u suštini najčešće se nalazi na zapadnoj strani, u centralnom delu ili oltaru. U središtu manastira izdiže se kupola.

Za Novo Hopovo važi da je, pored Kušedola, jedan od najznačajnijih u Vojvodini kada je reč o arhitekturi.

Freske i ikone

Na Novom Hopovu rađena su istraživanja starijih ikona. Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture skoro deset godina proučavao je stari ikonostas.

Ikone iz sedamnaestog veka radili su, kako se pretpostavlja, svetogorski monasi. Kao najistaknutija ikona navodi se Pokolj vitlajemske dece, naslikana po uzoru na istu ikonu koja se nalazi u manastiru Lavra na Svetoj gori

Freskoslikarstvo iz Novog Hopova smatra se jednim od najznačajnijih na čitavom Balkanu. Tedor Kračun, poznati srpski ikonopisac, radio je na nekim freskama u ovom manastiru.

Manastir Novo Hopovo nalazi se na Fruškoj gori, na magistralnom putu Ruma – Novi Sad.  Za razliku od većine drugih manastira na Fruškoj gori, Novo Hopovo je veoma pristupačno.

Zanimljivosti

Jedan od najzanimljivijih podataka vezanih za istoriju manastira, jeste da se ovde zamonašio Dositej Obradović. Deo svog bogatog obrazovanja Dositej je stekao upravo u manastiru, proučavajući biblioteku Novog Hopova. Ovde je proveo tri godine.

Za Dositeja Obradovića se zna da je još kao mladić bio pobožan, ali njegov tetak koji je preuzeo brigu o mladom Dositeju nakon što je ostao siroče, nije imao razumevanja, pa ga je dao na zanat. Međutim, želja za znanjem i monaškim životom bila je jača, pa Dositej beži i odlazi baš u Novo Hopovo kako bi se zamonašio.

Ipak, nakon tri godine shvatio je da monaški život nije za njega, iako je jedno vreme čak razmišljao i da postane pustinjak. Jednostavno želja za znanjem je preovladala i Dositej odlučuje da se posveti putovanjima i školovanju. Ostalo je istorija.

Šta još posetiti u okolini?

Najbiliži grad u okolini je Irig, trideset kilometara udaljen je i Novi Sad.

Fruška gora sa svojim najvećim vrhom Iriškim vencem, predstavlja pravu oazu mira, a o prirodnim lepotama ovog nacionalnog parka da ne pričamo. Ljubitelji sportova poput džoginga, planinarenja ili biciklizma posebno će uživati. Uživajte pored fruškogorskih jezera ili ploveći Dunavom.

Novo Hopovo nije jedini manastir koji možete posetiti na Fruškoj gori. Tu su i Krušedol, Mala i Velika Remeta, Jazak i mnogi drugi.

A kad ste već ovde, zašto da ne posetite i manastir Staro Hopovo. Ktitor manastira je takođe Đorđe Brankoviuć ili arhiepiskom Maksim. U početku je bio izgrađen od drveta, da bi se u osamnaestom veku izgradila velelepna crkvica, koja svojim simpatičnim izgledom oduzima dah. I ovaj manastir je oštećen u Drugom svetskom ratu, a radovi na manastiru trajali su čitavih sedam decenija. Napokon, 2014. manastir je ponovo otvoren, a dobio je i svoje monaško bratstvo.

 

 

Izvor: Manastiri u Srbiji

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera