ravago veliki

Marmozet jedini kod nas

Marmozet jedini kod nas

Izložba prepariranih životinja iz Prirodnjačkog odeljenja Narodnog muzeja Kikinde „Eksotik zoo” u Bečeju

Velika izložbena sala Gradskog muzeja Bečej ne pamti takvo interesovanje za neku izložbu kakvo su ovih dana pokazali, pre svih najmlađi Bečejci. Reč je o izložbi prepariranih životinja iz Prirodnjačkog odeljenja Narodnog muzeja Kikinde „Eksotik zoo”, koja će ovde moći da se pogleda do sredine maja.

- Zahvalni smo kolegama iz Kikinde na ovoj saradnji. Da je ovo pravi potez, pokazalo se već na otvaranju – rekao je kustos istoričar Nemanja Karapanyić.Direktorka Narodnog muzeja Kikinda arheolog mr Lidija Milašinović primetila je da je slično interesovanje za ovu postavku bilo i u drugim gradovima.

- Eksponati su poklon Zoološkog vrta iz Beograda i sve životinje su prirodnom smrću uginule, a onda su preparirane. Prve životinje nam je poklonio tadašnji direktor beogradskog vrta Vuk Bojović krajem 2003. godine, a onda je počeo veoma odgovoran i nimalo lak posao prepariranja, koji je trajao oko pet godina - saznali smo od autora izložbe višeg kustosa biologa Narodnog muzeja Kikinda Ljubice Vojvodić. - Kako su koje preparirane životinje stizale, organizovali smo tematske izložbe, a od 2010. godine smo pripremili postavku ovakog obima, koja prikazuje sedamdesetak životinjskih vrsta iz raznih krajeva sveta. Na taj način posetioci osete i delić prekrasne divljine Australije, vrelinu afričkih ekvatorijalnih šuma, ezgotiku Brazila, nepreglednost i širinu Azije

Inicijalni fond Prirodnjačkog odeljenja delo je zoopreparatora iz Novog Kneževca Stevana Dimitrijevića, nastao u periodu od 1946. do 1961. godine. Drugi deo je materijal preuzet 1993. godine iz biološkog kabineta kikindske Gimnazije i reč je o predmetima pribavljenim od osnivanja ugledne škole 1858. godine do početka Drugog svetskog rata.

- Nijedan muzej nema ovakvu zbirku prepariranih životinja i time se ponosimo. Veoma je dragocena iz razloga što se u prirodi životinje ne mogu videti sa svih strana, a ovako preparirane mogu. Svaki eksponat je na svoj način vredan. Izdvojila bih par, ženku i mužjaka, šimpanza, zatim ženku orangutana, koja je duplo manja od mužjaka, pa najmanjeg izloženog majmuna marmozeta, kome ne odgovara klima u Srbiji i ne može se videti u bilo kom ovdašnjem zoološkom vrtu, već samo u našoj zbirci. Meni lično je najatraktivniji eksponat ptica kljunorog – kaže Ljubica Vojvodić.

Sav materijal na izložbi preperirali su Srđan Vučković iz Beograda i nedavno preminuli Radivoj Jančić Braca iz Novog Kneževca.
I bečejska ustanova ima atraktivnu ornitološku zbirku s ovog područja, dar preparatora ptica Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Lasla Antala iz Bačkog Gradišta. Imajući u vidu s kakvim zanimanjem su Bečejci dočekali kikindsku izložbu preperiranih životinja, verujemo da će i u bečejskom muzeju razmisliti o tome da izvade svoje ptice iz depoa i prezentiraju ih javnosti.

(Dnevnik)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera