ravago veliki

Mokrinski sir stiže i na druge kontinente

Mokrinski sir stiže i na druge kontinente

Sve češće se rolovani sir pravi i u drugim mestima, međutim, samo je jedan mokrinski

Mika Antić, Raša Popov, borba gusana, tucanijada – sinonimi su za Mokrin. Uz sve nabrojano, to severnobanatsko mesto poznato je i po čuvenom rolovanom mokrinskom siru.

 Suština je u tome da imate čisto mleko, čiste posude, valjano sirište, malo soli i volje da razvlačite smesu.Taj specijalitet stigao je i na trpeze drugih kontinenata, a iz susedne Rumunije dolaze u Mokrin i traže "kaškaval" – na rumunskom tvrdi sir.

U Mokrinu ga pravi 50 žena a put do kupca nađe svaki. Proces pravljenja deluje komplikovano, mađutim oni iskusni kažu da nije, možda i ne ako to radiš svaki dan već 30 godina.

"Kad se pomuzu krave ujutru i uveče, sjedini se mleko, ugreje se na nekih 34-35 stepeni. Uspe se sirište, podsiri se, iscedi se surutka, sir ostane. Stoji neko određeno vreme i kad je za kuvanje onda se kuva i razvlači po stolu", kaže Danica Terzić.

Kvalitet Daničinog sira potvrđen je i na papiru, i to brojnim priznanjima. Ovde se dnevno proda 15 do 20 kilograma sira, a da ima više prodalo bi se i to.

Sve češće se rolovani sir pravi i u drugim mestima, međutim, samo je jedan mokrinski.

"Naš proizvod nije zaštićen na papiru, ali je zaštićen kod kupca. Mi nemamo dovoljno proizvoda. Mene je danas bilo sramota jer niste imali šta da snimite jer je sve otišlo u Niš. Mi jedini problem koji imamo što u stvari nemamo ravnomernu proizvodnju mleka i leti i zimi", kaže Bojka Plavšić, vlasnica mlekare.

Ova uspešna žena nakon završenog fakulteta, iskusila je život u gradu, međutim vratila se na selo i odlučila da proizvodi rolovani sir po receptu njene bake koji i danas nalazi put po celoj Srbiji. 

(RTV)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera