ravago veliki

Najbolje je rektorsko vino iz Novog Sada

Najbolje je rektorsko vino iz Novog Sada

Senat Univerziteta u Novom Sadu u junu je doneo odluku o ustanovljenju rektorskog vina i odlučio da to obeležje pripadne vinu „Probus” 

Na međunarodnom takmičenju za izbor najboljeg rektorskog vina, održanom u Mariboru, „rektorsko vino” Univerziteta u Novom Sadu proglašeno je za najbolje u kategoriji crvenih vina. Na takmičenju su ocenjivana 34 vina s 11 univerziteta iz deset zemalja. Odluku je doneo međunarodni žiri u čijem sastavu je bilo 17 iskusnih stručnjaka iz više zemalja.

Univerzitetska vina se smatraju reprezentativnim obeležjima akademskih zajednica i tradiconalno se dele na dekanska i rektorska. Prva su deo tradicije pojedinih fakulteta, a druga obeležje univerziteta kao celine. Pošto je rektor prvi među jednakima, rektorsko vino je nešto najbolje što ima određena univerzitetska zajednica.

Senat Univerziteta u Novom Sadu u junu je doneo odluku o ustanovljenju rektorskog vina i odlučio da to obeležje pripadne vinu „Probus” koje na oglednom dobru u Sremskim Karlovcima proizvodi Departman Poljoprivrednog fakulteta za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu.

Vino „Probus” proizvodi se od istoimene sorte grožđa koju je stvorio tim profesora dr Dragog Milisavljevića, oplemenjivanjem skadarke i kabernea sovinjon. Vino je dobilo naziv po rimskom imperatoru Markusu Aureliju Probusu.

(Dnevnik)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera