ravago veliki

Najveće tikve cvetaju u Čurugu

foto: RTV
foto: RTV

Dušan Jankov iz Čuruga dobio pehar za pozamašan plod od 415,5 kilograma. Priznanje za najdužu odnegovanu tikvu od 273 centrimetra pripalo Evi Pece iz Temerina

Mada najveći severnobanatski grad Kikinda slovi za prestonicu ludaja, tikava ili bundeva, već kako ih ko zove, ispostavilo se da se najveće uzgajaju u Čurugu!

Na centralnom događaju 31. “Dana ludaje”, izboru za najtežu i najdužu bundevu u jakoj konkurenciji, pehar, diplomu i novčanu nagradu od 100.000 dinara poneo je magistar fitofarmacije Dušan Jankov iz Čuruga za pozamašan plod od 415,5 kilograma. Priznanje za najdužu odnegovanu tikvu od 273 centrimetra pripalo je medicinskoj sestri Evi Pece iz Temerina.

Pehare, diplome i novčane nagrade najboljim uzgajivačima ludaja udurčio je gradonačelnik Kikinde Pavle Markov. Šampionima u uzgajanju bundeva ovo nisu prve titule, jer je Jankov ponovio lanjski uspeh, kada je na prestižnoj kikindskoj manifestaciji pobedu odneo sa plodom težim petnaestak kilograma, a Pece je bila pobednica pretprošle godine sa tikvom dužom za deset centimetara.

– Usev sam posadio početkom aprila u istoj bašti i na istom mestu, kao i prethodne godine, ali jednostavno tikva je živ organizam, vremenske prilike nisu uvek iste, pa ne možete znati kako će se ponašati i rasti. Pošto radim i živim u Novom Sadu, svaki trenutak slobodnog vremena, najviše vikendom, koristim da skoknem u Čurug, obiđem useve i uradim što je potrebno. Velika zasluga za uzgoj bundeva ima moja majka Ružica, koja najviše brine o bundevama – naglašava Dušan Jankov 

Iz čuruškog uzgoja su bile i ostale nagrađene bundeve. Drugoplasirana Čede Stojanovića na vagi je pokazala 370 kilograma, za šta mu je pripala novčana nagrada od 30.000, a treće mesto sa plodom od 366,5 kilograma i nagrada od 20.000 dinara pripala je Ružici Jankov, majci pobednika Dušana. 

– Radujem se pobedi. Bundeve smo gajili da budu debele i velike – ponosan je bio Nikola Jankov, sin ovogodišnjeg pobednika.

Minulog vikedna za “Dane ludaje”, zbog bogatog i raznovrsnog gastonomskog, kulturno-zabavnog i drugih programa, Kikindu je za četiri dana, prema procenama turističkih poslenika, posetilo preko 50.000 posetilaca iz naše zemlje i regiona, jer su došli gosti iz Rumunije, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine… Svima je na najupečatljiviji način dočaravao Kikinđanin Branislav Cucić Cule, kako je to kada se popneš na ludaju, pa vidiš Kikindu i veći deo Banata.

– Da vam kažem iskreno iz duše, kad se popnem na ludaju pa pogledam ovu varoš celu, ove naše njive i livade, ove naše bundeve, nema lepšeg osećaja. Ovo je nešto što treba doživeti i treba pamtiti. Gosti koji nam dođu moraju znati šta mi ovde radimo i stvaramo. Mogu se probati pite bundevare, sok od ludaje, imamo i pekmeza od ludaje. Možete probati naše domaće majuške, švargle, kobasice, šunke, čvarke i mnogo toga što mi dobro znamo da spremamo kod kuće i ovde na licu mesta – skretao je pažnju gostima Branislav Cucić Cule, u ulozi markantnog Lale, a u durštvu mlađanih Sosa. 

Banatski fruštuk koji je potrajao u subotu i nedelju, nikoga nije ostavio ravnodušnim, a za slane i slatke poslastice od ludaje, takođe i druge gurmanluke, postarale su se vredne domaćice iz udruženja žena i mesnih zajednica.

Gradonačelnik Kikinde Pavle Markov, upriličio je tradicionalni koktel za brojne goste, predstavnike političkog, privrednog, javnog i kulturnog života grada, naglašavajući da se ovom turističkom manifestaicjom „Dani ludaje“ potvrđuju tradicionalno gostoprimstvo Kikinđana.

– Ova manifestacija na najbolji mogući način dokazuje da Kikinda ima šta da ponudi. U zemlji i inostranstvu prepoznati smo kao dobri domaćini. Ovo je i pravi trenutak da ugostimo naše stare prijatelje, ali i da sklopimo neka nova prijateljstva – poručio je Markov.

U Narodnom muzeju, Biblioteci “Jovan Popović” i Galeriji “Tera” upriličeno je više prigodnih izložbi, čije postavke će potrajati, bilo je i radionica za decu, a večernju zabavu su upotpunila poznata imena i bendovi domaće muzičke estradne scene. Da tikve ne uspevaju samo na severu Banata i našim prostorima, Kikinđani i posetioci “Dana ludaje” mogli su se uveriti na izložbi afričke tikve “Putujući Kalabaš”, koju je u Narodnom muzeju priredio Muzej afričke umetnosti iz Beograda, a kustoskinja Ivana Vojt ih je upoznala da narodi Afrike od tikve najčešće prave kuhinjski pribor, a koriste ih i kao rezonantne kutije u pravljenju narodnih muzičkih instrumenata.

(Dnevnik)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera