ravago veliki

Neverovatni mirisi i ukusi praistorije

Neverovatni mirisi i ukusi praistorije

Arheološkinja Muzeja Vojvodine Ildiko Medović otišla je korak dalje rekonstruišući jela i pića praistorijskog čoveka

 

Praistorija nam retko prikazuje svoje lice pa je i razumljiva radost arheologa kada naiđu na bilo koji trag tog vremena, grnčarski i predmeti od kamena ili metala, na primer. Međutim, jedna arheološkinja praistoriju približava mirisima i ukusima koje veoma uverljivo prenosi poslednjih nekoliko godina.

Za arheološkinju Muzeja Vojvodine Ildiko Medović nije bilo dovoljno samo pronaći praistorijske lokalitete i njihov sadržaj otkriti javnosti. Otišla je korak dalje rekonstruišući jela i pića praistorijskog čoveka.

"Pokušavam da rekonstruišem kakva jela su postojala u praistoriji. Kakvog su ukusa i mirisa bili. Naravno, koristim savremenu tehnologiju i savremene načine ali su mirisi, ukusi i sastojci ostali autentični", kaže Ildiko Medović.

Veliku podršku, ali pomoć u svom pionirskom radu, dobija od supruga Aleksandra Medovića, inače arheobotaničara, koji uzgaja prastare vrste u bašti Muzeja Vojvodine.

"Imali su izbor žitarica, mahunarki i uljarica koje su mogli da jedu. Oduvek pričam da je kaša pre sedam hiljada jela bila jedno od glavnih jela praistorijskih ljudi. Ova kašika ruši razmišljanje da su ljudi od davnina jeli uglavnom hleb", kaže Aleksandar Medojević.

A na praistorijskom keteringu, kojim Ildiko Medović začini svaku izložbu iz ovog vremena, služe su medenjaci sa rupom, skitske zemičke, borđoški projektili, sokovi, pivo, medovača i mnoge druge đakonije koje već imaju svoje poklonike.

"Mnogo je ukusnije nego današnje. Ako probate da zamislite kolač bez šećera to vam se čini nemoguća misija. Međutim, kada probate ovaj kolačić od jabuke, oraha i susama u kome nema ni trunke šećera, on je sladak i savršeno ukusan. Mislim da se jelo mnogo zdravije nego danas", oduševljeno kaže Slađana Velendečić.

Možda je kasno da već za Božić poslužite neke od ovih đakonija iz praistorijske kulinarke ali do pravoslavne Nove godine dovoljno je vremena za odvažne da u Muzeju Vojvodine od Ildiko Medović saznaju kako do prastarih kolača, kaša, alkoholnih i bezalkoholnih napitaka.

(RTV)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera