delta

Nije greda ako je masnija

Nije greda ako je masnija

Završena 29. "Slaninijada" u Kačarevu pod sloganom "Slanina je iz raja izašla"

Četiri dana trajala je 29. „Slaninijada“ u pančevačkom naselju Kačarevu pod sloganom „Slanina je iz raja izašla“, a završena je. Manifestacija u organizaciji Turističkog kluba „Slaninijada“ okupila je veliki broj posetilaca iz naše zemlje, ali i gostiju iz Slovenije, Crne Gore, Italije i Makedonije.

Oko 300 proizvođača iz Kačareva i okoline, ali i drugih krajeva ponudilo je svoje proizvode, a prodaja slanine i drugih suvomesnatih proizvoda bila je po pristupačnijim cenama nego u redovnoj prodaji, sa popustom i do 50 posto. Stručni žiri sa predsednikom profesorom dr Milanom Baltićem imao je težak zadatak da odabere šampionske slanine u konkurenicji 282 uzorka.

- Kvalitet na ovogodišnjoj „Slaninijadi“ za domaću slaninu bio je dobar i tipičan za ovaj proizvod, jer vidi se da proizvođači čuvaju tradiciju, da su svinje nešto mesnatije nego što je uobičajeno za slaninu koja se dobija industrijskom proizvodnjom. To je od svinja koje se uzgajaju u domaćinstvima i što je slanina mesnatija, nije joj nedostak – smatra Baltić.

Za najbolju domaću proglašena je slanina pod rednim broj 219 Ivane Trajkovski iz Kačareva, koja je u pripremi pomagala tati Goranu, dok je ložio vatru za sušenje delikatesne slanine iz „najmasnijeg“ sela na svetu. Goran Trajkovski objašnjava da su pobedničku slaninu spremali po starom recepu u kome nema odviše tajni. Svinja je hranjena kukuruzom uz nešto koncentrata skoro 14 meseci, dok nije dostigla oko 250 kilograma.

- Slaninu smo u salamuri držali tri nedelje, za sušenje je bilo potrebno devet dana, na tihoj vatri od bukovine, a potom je desetak dana bila na promaji – ispričao je Goran Trajkovski.

Kačarevci su na domaćem terenu potvrdili primat u spravljanju domaće slanine, jer su prizanja za drugo, odnosno treće mesto poneli Vukašin Vuković i Željko Velinovski, dok je specijalna nagrada za slaninu od mangulice pripala Miletu Filipovskom. Filipovski naglašava da slaninu priprema na tradicionalni način, onako kako se to u njegovoj porodici radi odvajkada, a mangulice su hranjene kukuruzom, mekinjama i detelinom.

Sapunjara iz Crepaje

Proizvođače iz Kačareva u debljini slanine nadmašio je Momčilo Knežević iz Crepaje. Knežević je za pobedu u Kačarevu spremio takozvanu sapunjaru od 17 centimetara, koja je u salamuri odstojala 24 dana, dimljena na sedam vatri i na promaji se klatila mesec i po dana.

U kategoriji četrdesetak uzoraka zanatske slanine zlatna plaketa kačarevske „Slaninijade“ pripala je Mitru Mariću iz Mačkata, drugo mesto pripalo je Milošu Pajiću iz Bačkog Petrovca i treće Đorđu Semoviću iz Novog Pazara. Najbolju industrijsku slaninu predstavila je mesara „Burjan“ iz Pančeva, na drugom mestu je „Plavi Dunav“ i trećem Mesara „Pap“ iz Skorenovca.

(Dnevnik)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera