delta

Nove nade u prestonici srpskog klesarstva

Nove nade u prestonici srpskog klesarstva

Novootvoreno odeljenje čuva stare zanate. Nastavu sada pohađa 14 talenata

U Politehničkoj školi "Milutin Milanković", koju pohađa 610 učenika, ove jeseni u klupe su seli đaci - naslednici belovodskih majstora. Prva generacija novog kombinovanog odeljenja - klesari i drvorezbari - pokušaće da nastavi tradiciju umetničkog oblikovanja belog peščara čija eksploatacija u Beloj Vodi kraj Kruševca traje ravno šest vekova!

Slavni umetnici ovog kraja i manifestacija, "Belovodska rozeta" koja je ovog leta održana po 40. put, inspirisali su školu da otvori nov profil četvrtog stepena. Uvođenje umetničkih zanata uticalo je i da ova obrazovna ustanova, od ranije poznate "građevinske" postane - "politehnička".

- Bili smo motivisani time što je jedan od najživljih kulturnih centara kruševačkog kraja, Bela Voda, iznedrila izuzetnu graditeljsku i umetniku baštinu i prestonicu srpskog klesarstva i vajarstva - predočava za "Novosti" Nadežda Milovanović, direktorka škole, napominjući da se zna da su upravo majstori iz okoline Kruševca klesali kamenu čipku "rozeta" Moravske škole.

Ideja da se u Rasinskom okrugu nastavi školovanje umetnika u kamenu, ali i u drvetu privukla je i značajna imena, od profesora Velimira Karavelića, redovnog učesnika vajarskih kolonija na "Belovodskoj rozeti", preko vajara - klesara Zorana Vasiljkovića, do čelnika grada te 2013. kada se krenulo u realizaciju elaborata.

Odeljenje je verifikovano prošle godine, a od ove primili smo 14 sjajnih talenata - kaže naša sagovornica.

Nastava

Sedam učenika koji obrađuju kamen i sedam onih koji su se opredelili za rezbarije imaće jedinstvenu nastavu u predstojeće četiri godine. Različitu praksu u posebno prilagođenoj učionici i u radionici imaće od trećeg razreda. Dok se ruke ne izvešte sa pravim alatom, čeka ih mnogo vežbe sa glinom.

Čuveni peščar

U Beloj Vodi je od 1919. do 1925 postojala škola zanata. Eksploatacija kamena sa čak 25 toplih valera obeležila je i selo i meštane, a beličnjak je ugrađen u manastire, česme, utvrđenja, škole. Zbog estetike i postojanosti, peščar su rado birali knez Lazar, despot Stefan Lazarević, patrijarh German...

(Novosti)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera