ravago veliki

Održani Futoška kupusijada i Terra madre festival

Održani Futoška kupusijada i Terra madre festival

Najteža glavica kupusa težila skoro sedam kilograma. Futožanima su se predstavili proizvođači tradicionalnih proizvoda iz Srbije.

Prošlog vikenda održana je 18. po redu, tradicionalna manifestacija Futoška kupusijada. U okviru ove manifestacije organizovana je i izložba tradicionalnih proizvoda pod nazivom Terra madre Futog.

Prvi dan Futoške kupusijade bio je posvećen najmlađima, gde se tradicionalno u osnovnim i srednjim školama održava Mini kupusijada.Manifestaciju je pratio bogat kulturno-umetničku program koji je trajao je tokom celog dana, a predstavili su se deca iz futoških vrtića, škola, kao i domaćini - igrači tradicionalnih igara i muzičari KC "Mladost".

Osim programa na glavnoj bini, posetioci su mogli da uživaju u specijalitetima od kupusa, u okviru takmičenja za najbolje jelo od futoškog kupusa.

Na takmičenju za najveću glavicu futoškog kupusa prvu nagradu odneo je Ranko Stojaković sa glavicom koja je težila 6,70 kilograma. Drugo mesto je zauzela Đurđina Vlajnić sa glavicom koja je težila 6,20 kilograma, dok je treće mesto pripalo Jani Radaković sa glavicom od 6,05 kilograma.

Stručni skup za učesnike ovog događaja održan je u restoranu Marina, a na njemu su govorili Senka Knežević - načelnik Tržišne inspekcije Južnobačkog okruga, Vidosava Đurić - šef odseka intelektualnih svojina Južnobačkog upravnog okruga, Miroslav Kiš iz Asocijacije poljoprivrednika, Stevica Marković - predsednik Saveza proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije "Original Srbija", a pojedinačno su predstavljeni i svi drugi učesnici događaja Terra Madre Futog.

U okviru Kupusijade održano je  i predstavljanje o tradicionalnim proizvodima Srbije pod nazivom "Terra Madre Futog", kao aktivnost pokreta Slow Food Futog i Saveza "Original Srbija".

Učesnici skupa "Terra Madre Futog" su predstavili svoje proizvode. To su leskovački ajvar, Fruškogorski lipov med, gložanska babura, petrovački kulen, begečka šargarepa, gorski sir iz  Jazka, vina iz Banoštora, vrbički beli luk, mesne prerađevine od mangulice, banatska štrudla s makom, kao i paletu proizvoda iz organske proizvodnje.

Ovogodišnjoj Kupusijadi prisustvovali su i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović, kao i načelnik Južnobačkog upravnog okruga Milan Novaković.

(Futoski kupus)

 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera