ravago veliki

Održano svetsko prvenstvo u borbi gusana u Mokrinu

Održano svetsko prvenstvo u borbi gusana u Mokrinu

Pobednik je gusan Margitares, vlasnika Milorada Ristića koji je u finalnoj borbi koja je trajala deset minuta pobedio rivala Batafona.

Na 32. Svetskom prvenstvu u borbi gusana u Mokrinu, šampionsku titulu osvojio je gusan Margitares, vlasnika Milorada Ristića iz tog banatskog sela. Margitares je u finalu, koje je trajalo nepunih deset minuta, pobedio Batafona, Mokrinčanina Mirka Jolića.

Težak devet kilograma, star osam godina, izležen u Margiti kod Plandišta, odgojen u Mokrinu, prošlogodišnji finalista, a ovogodišnji šampion na 32. Svetskom prvenstvu – gusan Margitares. Margitares promrzao i umoran, a gazda Milorad Ristić, srećan i ponosan.

''Retko se desi da se ovakav gusan izleže. To je vrhunac kada posedujete takvu životinju, tako da predstavlja pravu čast imati takvog šampiona'' izjavio je Milorad Ristić, vlasnik pobedičkog gusana.
Finalna borba protiv iskusnog gusana Batafona trajala je skoro deset minuta. Letelo je perje u Mokrinu, ali u pravom smislu te reči. Na kraju, velika pobeda Margitaresa. Srećni su i organizatori, lokalno udruženje ''Belo pere'', kako se to kaže samo u Mokrinu. Takmičenje je počelo sredinom decembra prošle godine, a nadmetalo se više od 120 gusana, uglavnom mokrinskih.
''Da bi gusan došao van Mokrina mora da poseduje mokrinski pasoš. Mora da ima mesto boravka u Mokrinu jer takmičenje traje dva i po meseca i treba da bude sve vreme prisutan. Ali, nije nikakav problem da bude sa bilo kog kraja sveta'' rekao je Živica Terzić, predsednik Udruženja ''Belo pere'', Mokrin.

Kao i na svakom Svetskom prvenstvu, tako su i u Mokrinu dodeljene nagrade u drugim kategorijama. Gusan Porzingis postao je najjači dvogodišnjak, najteža guska je Stesa sa 13 kilograma, dok je najstarija bila vremešna dvadesetjednogodišnja Četkica.

Izvor:RTV
 

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera