ravago veliki

Organske štrudle – po sedamnaesti put u Dolovu

Organske štrudle – po sedamnaesti put u Dolovu

Udruženje žena „Dolovke“ i Institut Tamiš godinama su sarađivali kako bi razradili plan za proizvodnju štrudle od organskog brašna

Uvek prve subote u septembru, već 17. put, u Dolovu se održava svojevrsna “oda štrudli“ – manifestacija „Dolovačka štrudlijada“ na kojoj preko stotinu žena-domaćica prikažu najlepše i najbolje štrudle, peciva i ručne radove. Organizator je Udruženje žena „Dolovke“, a pokrovitelj je Turistička organizacija Pančeva.

Udruženje žena „Dolovke“ i Institut Tamiš godinama su sarađivali sa ciljem da razrade plan za proizvodnju štrudle od organskog brašna. Uporno su ispitivali koja vrsta pšenice je najpogodnija.

 „Dolovke“ su još pre dve godine u Zavodu za intelektualnu svojinu zaštitile manifestaciju „Štrudlijada“, kao i štrudle koje proizvode. Zato nije ni čudo što su ambicije za štrudlu od organskog brašna velike .

Kako bi i taj uslov bio ispunjen, nakon proizvodnje pšenice na njivama u Dolovu, potrebno je i mak proizvoditi takođe u Dolovu, a štrudlu praviti u samo za to određenom prostoru. Obe strane kažu kažu da je to sasvim izvodljivo, ali da nije posao kratkog daha. Zato procenjuju da bi prve štrudle proizvedene od organskog brašna na tržištu mogle da se pojave tek 2014. godine.

„Dolovačka štrudlijada", manifestacija kojom se štrudla promoviše kao vojvođanski brend, održava se u banatskom selu Dolovo pored Pančeva 3. septembra.

Šta se ocenjuje

Stručni žiri ineće imati nimalo lak posao, ali ipak pobednika će proglasiti po sledećim kriterijumima:

- lep izgled

- kvalitet peciva (da nije gnjecavo, prepečeno i sl.)

- slatkoća, miris, ukus (da nije preslatko, preslano, da nije gorak fil, itd.)

- štrudla odozgo mora biti premazana jajima i imati sjaj

- odnos testa i fila

Cilj ove manifestacije je očuvanje i popularizacija starih srpskih običaja, jela i kolača - posebno štrudle, koja je zaštitni znak i lokalni specijalitet. U ovom živopisnom banatskom mestu, na padinama Delibatske peščare, gotovo da nema žene koja ne zna da mesi štrudlu. Traga ovom umeću u Dolovu, selu koje se nalazi na teritoriji grada Pančeva od čijeg centra je udaljeno oko 20 km, ostavile su Nemice iz Vestfalije i Bavarske, a meštan ke su tradiciju pravljenja ovog čuvenog kolača dovele gotovo   

Najatraktivniji deo je prodajna izložba štrudli, kao i izložba ručnih radova, uz prateći kulturno-umetnički program. Osim revijalnog i prodajnog, manifestacija ima i takmičarski deo na kome učestvuju žene iz udruženja seoskih žena širom pokrajine Vojvodine, Srbije i regiona. „Dolovačku štrudlijadu" organizuju Udruženje žena „Dolovke", Dom kulture iz Dolova i Turistička organizacija Grada Pančeva.

 (RTS)

 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera