ravago veliki

Oznakom Brend Bačke do bržeg ruralnog razvoja

Oznakom Brend Bačke do bržeg ruralnog razvoja

Korisnici će imati priliku da se predstave na jednoj od manifestacija u Bačkoj i prisustvuju obukama iz oblasti marketinga i brendiranja neophodnih za poslovanje.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Regionalna razvojna agencija Bačka doo Novi Sad doneli su odluku o objavljivanju Konkursa za dodelu prava na korišćenje oznake Brenda Bačke

Cilj konkursa je promocija ruralne privrede u Bačkoj te povećanje prodaje ruralnih proizvoda i usluga bez posrednika. Predmet konkursa je brendiranje proizvoda koji su rezultat ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima na teritoriji opština i gradova osnivača Regionalne razvojne agencije Bačka, dodelom prava na korišćenje Brenda Bačke, oznake od pozitivnog uticaja proizvoda/usluge/aktivnosti na ruralni razvoj i prezentacija odabranih proizvoda/usluga/aktivnosti na internet portalu.

Ruralna ekonomija, odnosno seoska privreda je veoma raznovrsna i ne podrazumeva samo poljoprivrednu aktivnost. Pored poljoprivrednika, u seoskim sredinama privređuju i druga lica baveći se ruralnim turizmom i drugim oblicima ruralne ekonomije. U cilju promocije ruralnog turizma i razvoja ruralne ekonomije, odnosno seoske privrede, Regionalna razvojna agencija Bačka izradila je internet portal (www.brendbacke.rs ) na kome su predstavljeni proizvodi/usluge/aktivnosti nosioca oznake pozitivnog uticaja na ruralni razvoj kako bi se poboljšala vidljivost turističke ponude privrednika iz ruralnih krajeva Bačke i time pomoglo povećanje prodaje njihovih proizvoda/usluga bez posrednika. Na ovom internet portalu, promovišu se oni proizvodi, proizvođači, udruženja, turističke destinacije i ugostiteljski objekti koji svojim aktivnostima ostvaruju pozitivan uticaj na razvoj seoske privrede i ruralni razvoj u celini. Takođe, predstavljena je oznaka Brenda Bačke, kojom će biti označeni ovakvi proizvodi/usluge/aktivnosti kako bi potrošači i turisti znali da upravo kupovinom tih proizvoda mogu dati svoj doprinos razvoju ruralnog turizma i ekonomije bačkih sela.

Kroz treću fazu projekta „Regionalni brend Bačke – Brend Bačke 3“, svi korisnici imaće priliku da se predstave na jednoj od predstojećih manifestacija u Bačkoj, kao i da prisustvuju obukama iz oblasti marketinga i brendiranja i iz oblasti standarda neophodnih za poslovanje. Koji proizvodi će biti označeni kao oni sa pozitivnim uticajem na ruralni razvoj i kao takvi dobiti pravo da koriste oznaku regionalnog proizvoda/usluge iz Bačke odlučiće Konkursna komisija na osnovu Pravilnika.

Korisnici oznake mogu biti poljoprivredna gazdinstva registrovana kod Uprave za trezor za proizvodnju meda, mlečnih i mesnih prerađevina, preduzetnici registrovani kod Agencije za privredne registre za prizvodnju hrane i pića, registrovane preduzetničke radnje za bavljenje starim zanatima koje imaju sedište u ruralnim sredinama,  zadruge registrovane za proizvodnju meda, mlečnih i mesnih prerađevina, pravna lica registrovani kod Agencije za privredne registre za prizvodnju meda, vina, rakije, sira, kajmaka, mesnih prerađevina, udruženja građana (udruženja žena, ekološka i udruženja za zaštitu životne sredine, udruženja mladih i omladinske organizacije, udruženja poljoprivrednih proizvođača, udruženja zanatlija) koja realizuju svoje aktivnosti u ruralnim područjima a za jednu od aktivnosti imaju organizovanje tradicionalne seoske manifestacije koja se kontinuirano održava najmanje 3 godine,  ugostiteljski-turistički objekti sa sedištem u ruralnim krajevima, registrovana seosko-turistička domaćinstva, rekreativni i kongresni centri sa sedištem u ruralnim krajevima

Pravo da konkurišu imaju fizička ili pravna lica koja imaju prebivalište na teritoriji opština i gradova osnivača Regionalne razvojne agencije Bačka (Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Titel, Srbobran, Vrbas, Kula, Sremski Karlovci, Bečej, Novi Sad, Temerin, Apatin, Sombor i Odžaci) sa sedištem u ruralnom području i/ili koji svoje poslovne aktivnosti realizuju u ruralnim krajevima.

Konkurs je otvoren zaključno sa 31.7.2018. godine.

Sve potrebne  informacije se mogu dobiti putem email-a: andrea.stijepic@rda-backa.rs . Obrazac prijave i pravilnik se mogu preuzeti na veb stranici Agencije www.rda-backa.rs i na veb stranici Brenda Bačke www.brendbacke.rs

(Agrsmart)

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera