delta

Perje letelo na sve strane

Perje letelo na sve strane

Na 30. "Gusanijadi" u Mokrinu vodila se ogorčena borba kavgadžija za šampionsku titulu. U finalu gusan Potpisani pobedio rivala Perspektivu

Ovogodišnja - samo simbolički, jer nije bilo snega - bela korida u Mokrinu donela je ogromnu radost guščaru Dušanu Đomparinu, jer je njegov trogodišnji mezimac Potpisani poneo šampionsku krunu Svetskog prvenstva u borbama gusana. A kraj uličnog ringa, da prate finalnu borbu pernatih kavgadžija, da navijaju i, na kraju, aplauzom i ovacijama pozdrave najboljeg takmičara, našlo se više od hiljadu ljudi.

Potpisani je, inače, posle iscrpljujuće tuče od nepunih 16 minuta, naterao u beg ljutog, godinu starijeg protivnika sa autentničnim nazivom Perspektiva, Miloša Kovačića. Baš su se žestoko zakačila dvojica najjačih gusana, koji su, u konkurenciji više od 100 "belih musketara", u eliminacionim mečevima savladali sve rivale. Sevali su udarci kljunom i krilima, bilo je i ujedanja, guranja... Po tri guske iz sopstvenog jata bučno su sokolile mužjake da istraju. Potpisani je, ipak, imao više snage i svežine da Perspektivu natera u beg, a svog gazdu da se, kao malo dete, raduje.

- Imam guske godinama, takmičim se s gusanima odavno, i evo, posrećilo mi se drugi put, kao i 2001. godine - kaže Dušan Đomparin, pomalo iznenađen i zbunjen zbog trijumfa koji se u Mokrinu doživljava kao, u najmanju ruku, osvajanje titule u državnom prvenstvu u fudbalu. - Pripremao sam svog pulena, tokom jeseni i početkom zime, za ovo takmičenje. Kljukao sam ga klasičnom hranom, kukuruzom, žitom, koncentratom... Ništa posebno. Znam da je kondicija najvažnija. Svakodnevno sam Potpisanog u sumrak izvodio u šetnju sokacima, često ga i po kiši i hladnoći ganjao po okolnim ledinama i pustarama.

Dušan odgovara otkud šampionu neobičan naziv. Pre nešto više od godinu dana bili su mu slomljeni noga i krilo. Umalo, priča, da gusan završi u loncu:

- Nisam, priznajem, verovao da će preživeti. Sinovi su ga zbog toga prozvali Otpisani. Kad ono, našem gusanu iz dana u dan sve bolje. Ozdravio, na sreću, pa ga prekrstili u Potpisani.

"Gusanijada" u Mokrinu zvanično se održava tri decenije. Nezvanično, borbe gusana u ovom selu traju od pamtiveka, po pisanim tragovima, sigurno barem tri veka. Kao deo tradicije Lala sa severa Banata. Mokrinčani su od ove priredbe napravili turistički brend, jer u njihovo selo, da prati tuču pernatih kavgadžija, sem ogromnog broja novinarskih ekipa, dođe i nekoliko stotina žitelja Kikinde, Čoke, Novog Kneževca i ostalih okolnih mesta, ali i većih gradova - Zrenjanina, Novog Sada, Subotice, Beograda...

Gurmanluk

Domaćini su se, kao i uvek, potrudili da se gosti u njihovom selu lepo osećaju, pa su pred njih, uz pratnju tamburaša, izneli gurmanske specijalitete - obaveznu guščiju supu i pečenje, pa čuveno vino i ljutu prepečenicu. Svako ko se u nedelju gostio u Mokrinu, kući je poneo lepe uspomene.

(Novosti)

 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera