delta

Picoderci baš znaju da ugoste

foto:rtv
foto:rtv

Obično treće aprilske subote u godini, deo grada s desne strane od ulaska u Bečej preko mosta na Velikom bačkom kanalu postaje domaćin sugrađanima i žiteljima iz okolnih mesta

Picoder mi je u srcu i biću Picoderac dok je mene – rekao je u subotu na otvaranju treće manifestacije „Picoderski dani“, jedan od najstarijih žitelja ovog dela Bečeja, 87-godišnji Žarko Grujić. On je s roglja ulica Stevana Kojića i Matije Gupca, pri čemu se ova druga smatra glavnom. Jedno je sigurno, Čika Žara je rođen kao Picoderac, jer se to „špicname“ odomaćilo između 1920. i 1925. godine u ondašnjoj Knez Mihajlovoj ulici, (od Drugog svetskog rata nazvanoj Matije Gupca). Kumovao je Vuja zvani Cufur. To su bila neka druga vremena, za današnju mladež nezamisliva, ali po pričama onih starijih lepa i nezaboravna.

Današnjoj mladeži ponuđena je od pre tri godine zabavna manifestacija „Picoderski dani“. Obično treće aprilske subote u godini, deo grada s desne strane od ulaska u Bečej preko mosta na Velikom bačkom kanalu postaje gostoljubivi domaćin sugrađanima i žiteljima iz okolnih mesta. Tako je godinama običaj i u vreme kada katolički deo grada obeležava Sent Ištvana 20. avgusta u Donjem gradu, a Novoselci to rade poslednje avgustovske subote. Veliki broj volontera stavi se u službu organizatora manifestacije i par hiljada gostiju, bez obzira odakle da su, osećaju se kao kod svoje kuće. Prijateljski dočekani, ugošćeni i ispraćeni sa željom da se dogodine opet vide.

-Tako je i ove godine bilo. Sve je proteklo u najboljem redu, a i vreme nas je poslužilo, pa nije pala najavljena kiša u popodnevnim satima. Deca su bila posebno kreativna. Već za nedelju dana najmlađima ćemo prirediti još jedno nezaboravno druženje. Kao što smo za Božić obezbedili da im Deda Mraz donese paketiće, sada pripremamo i iznenađenja za Uskrs – kaže u ime organizatora Udruženja građana „Picoder“ Nemanja Karapanjić.

Subotnji dan je počeo fruštkom, a na meniju su bili sveže topljeni čvarci, pečene moče, svež hleb namazan domaćom tek istopljenom svinjskom mašću i posut alevom paprikom, uz strukove mladog luka. Usledila je po programu povorka ulicama Picodera, gde su deca vozila bicikle, a odrasli konjske zaprege, koje su ocenjivane i najboljima su darivani pehari i plakete.

- Uručili smo četiri pehara, a dobili su ih Joška Šimović u kategoriji nejepših fijakera, Branislav Vlaškalin iz Novog Bečeja za najlepši par konja, moja Adica je proglašena ze najbolju kobilu, a Ištvan Đarmat iz Ade je nagrađen zato što je upregao i gradom proterao osmopreg. Plakete su dobili najmlađa učesnice konjarskog dela programa Zorica Šijački i najstariji učesnik Laslo Varga iz Bačkog Gradišta - rekao nam je predsednik žirija za ocenjivanje u programu konjara Mile Stojačić.

A kakvi bi picoderci domaćini bili, ako ne bi nahranili i napojili svoje goste. Za ručak su služeni specijaliteti poput kupusa s ovčetinom, pasulja, pilećeg, svinjskog i srnećeg paprikaša, riblje čorbe... Bilo je i repete. Niko gladan nije smeo ostati. Uoči večernje zabave meštane i i njihove goste pozdravili su predsednik Organizacionog odbora Miomir Jelenić i predsednik Opštine Bečej Vuk Radojević. Usledila je prava smotra folklora u kojoj su učestvovali mlađi sastav bečejskog ANIP „Đido“, zatim kulturno umetnička društva „Đeram“ iz Bačkog Gradišta, „Lole“ iz Bačkog Petrovog Sela i „Branko Radičević“ iz Radičevića. Sve je okončano tradicionalnom logorskom vatrom i onda je nebo iznad Picodera ukrasio vatromet. 

Pecaroški maraton i krbanje

Od rekreativnih takmičenja, najduži je bio pecaroški maraton, koji je okupio desetak tročlanih ekipa. Pecali su u kontinuitetu 24 sata. Najkraće je potrajalo takmičenje okteta pivopija u brzom ispijanju piva. Krbanje je održano u tri odvojene konkurencije. Kod osnovaca pobedio je Dejan Dajović, a u kategoriji seniora nastupilo je 10 snažnih delija i najuspešniji je bio Nemanja Lazendić, a kod dama Verica Stajić Živkov. Atraktivno je, kao i uvek, bilo takmičenje „konopaša“. U kategoriji najmlađih do 4.razreda, pobedili su „Zmajevi”, kod starijih osnovaca „Picoderci”, a u konkurenciji seniora najuspešniji su bili „Veseli Banaćani”.

(Dnevnik)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera