delta

Platforme za gnezda belih taraških roda

Platforme za gnezda belih taraških roda

Na teritoriji Grada Zrenjanina registrovano je 288 parova, što je četvrtina od ukupne populacije, a Taraš ima specijalnu titulu “Evropsko selo roda 2015"

Udruženje građana “Taraške rode” postavilo je pet od ukupno 17 platformi, čime je otpočela realizacija projekta “Platforme za gnezda belih roda”. Projekat se realizuje u saradnji sa Elektrodistribucijom “Zrenjanin”, a realizuje ga nemačka fondacija Euronatur.

Gnezdeće platforme za bele rode konstruisane su tako da pozicioniraju gnezdo na oko pola metra iznad niskonaponskih vodova i time sprečavaju dodirivanje žica sa građom gnezda. Pre postavljanja platformi, postojala je mogućnost havarije u elektro-energetskom sistemu u vlažnom periodu godine.

Prema sedmom međunarodnom popisu bele rode, koji je u Srbiji sproveden tokom 2014. od strane Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, na teritoriji cele zemlje ima oko 1300 parova belih roda. Na teritoriji Grada Zrenjanina registrovano je 288 parova, što je četvrtina od ukupne populacije. Taraš je tada imao najveći broj gnezdećih parova ove zaštićene vrste – čak 40 . Zbog najvećeg broja belih roda, sprovedene zaštite, održane manifestacije i promocije sela u širim okvirima, nemačka fonadacija Euronatur dodelila je selu Taraš, specijalnu titulu “Evropsko selo roda 2015.”

Cilj ovog priznanja je da na međunarodnom nivou promoviše mesta od izvanredne prirodne i kulturne baštine kao i da promoviše pozitivan primer zaštite belih roda i njenog staništa.

Završetak projekta u Tarašu planiran je za 19. februar kada će tokom postavljanja poslednjih platformi predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode održati kratko predavanje učenicima OŠ “Svetozar Marković Toza” . Tom prilikom Udruženje građana “Taraške rode” proslaviće sa decom svoj prvi rođendan i dolazak roda u to selo uz lutkarsku predstavu “Uspavana lepotica i tri praseta”.

(Ilovezrenjanin)

Poslednja izmena
Prethodni članak
Nije greda ako je masnija
Sledeći članak
Sagradio kuću za 180 evra
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera