ravago veliki

Rasadnik paulovnije u Vojvodini

Rasadnik paulovnije u Vojvodini

U selu Čonoplja kraj Sombora, u rasadniku Jovice Bunčića, trenutno raste nekoliko hiljada sadnica paulovnije

U inkubatorima, koje je Jovica sam osmislio, iz semenki rastu sadnice koje će za nekoliko godina biti stabla visoka nekoliko metara. Proizvodnjom sadnica paulovnije, Jovica Bunčić bavi se skoro pet godina. Trenutno je u inkubatorima oko 6.000 sadnica starih od nekoliko dana pa do četiri meseca.

"Uslovi su zahtevni i zato sam napravio inkubatore u kojima proizvodim sadnice. Temperatura mora biti iznad 25 stepeni, velika vlažnost, potrebna je svetlost. Biljke se ne smeju zaboraviti i oko njih svakodnevno ima posla po nekoliko sati. Moraju biti dobro pripremljene, da bi zdrave i spremne ušle u period sadnje", kaže Jovica Bunčić.

Kada su biljke dovoljno pripremljene spremne su za sadnju na otvorenom.

"Biljke se na otvorenom sade kada dostignu 25 centimetara. Na njivi je obavezno navodnjavanje sistemom kap po kap. Može i bez navodnjavanja, ali efekat je onda manji. Sa navodnjavanjem biljka za godinu dana naraste i do dva metra, a bez navodnjavanja pola metra", kaže Jovica.

Jovica ima registrovanu rasadničku proizvodnju pa sadnice prodaje na pijacama i vašarima, a deo je i sam zasadio.

"Imam planteže u Subotici, Kjajićevu, Čonoplji. Neke sadim za silažu, neke za briket, neke za loženje. Tamo gde su sadnice za loženje dupla je eksploatacija. Sečem svaku treću sadnicu, a po jednu ostavljam za građu i tako za osam do deset godina imam još jednu korist. Još je veliko nepoverenje prema paulovniji. Jednostavno ljudi kažu to je suviše lepo da bi bilo istinito. A moj odgovor je posadite za početak jednu sadnicu, pa ćete videti kako ide", kaže Bunčić.

Za paulovniju kažu da je najbrže rastuće drvo na svetu. Jovica ističe da se može koristiti za silažu, ogrev, za drvnu građu i da se niko ko posadi paulovniju neće pokajati.

 

(RTV)

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera