ravago veliki

Retki sarači čuvaju zanat od propasti

Retki sarači čuvaju zanat od propasti

Dragan Cakić kaže da je nekada izrađivao ulare, amove za krave i volove, a sada povoce za pse

Prokupčanin Dragan Cakić (68) je poslednji sarač u  gradu. On je zanat izučio od svog oca Aleksandra, a trudi se da tajne zanata prenese svom unuku Stojanu Jevtiću.

– Kao mali sam počeo da učim sarački zanat. Međutim, vremena su se promenila, bilo je sve manje konja i krava, pa sam se zaposlio u tadašnju fabriku Filcaru – priča Dragan Cakić.

On kaže da je radio u fabrici  a kućni budžet dopunjavao  prihodima od izrade ulara, amova i druge opreme za krave i volove.

– Danas se najviše traže povoci za pse. Izrađujem ih za prijatelje, jer ovo što se nudi po prodavnicama je uglavnom kineska proizvodnja i nije kvalitetno – kaže Dragan i dodaje da sve što ima po prodavnicama je fabrička proizvodnja a da pravi kvalitet daje samo zanatlijski ručni rad.

Dragan pojašnjava da mu je za izradu povoca potrebno otprilike petnaestak minuta ali je problem materijal, koji sada nabavlja na otpadima.

On dodaje da ne može više da se nađe ni koža za ulare, amove i grudnjake za krave i volove, koji se prežu. Sada ih on izrađuje od filca, koji je mnogo teži za obradu i zahteva više vremena.

– Ko danas još preže krave a ni konja više nema.  Zanimam se pomalo sa unukom, učim ga da zanat ostane u porodici i da se ne zaboravi – kaže naš sagovornik i dodaje da on za sarače ne smatra one što izrađuju tašne i kaiševe.

Stojan pomaže dedi Draganu i veoma mu je interesantan alat, koji je koristio još njegov pradeda Aleksandar.

– Teško je rukovati sa ovim alatom ali deda to veoma spretno radi – priča Stojan i pokazuje na reslo, šilo, igle, vosak i nož, koji su gotovo ceo jedan vek vlasništvo porodice Cakić.

Od njega smo saznali da još jedan pravi sarač zanatlija radi u Babinom Potoku, nadomak Prokuplja.

(Topličke vesti)

 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera