ravago veliki

Saćure i igračke iz vremena pre plastike

Saćure i igračke iz vremena pre plastike

Deseti međunarodni Festival kukuruza u Kanjiži. Nastupili su muzički i folklorni ansambli iz Kanjiže, Ade, Čoke, Kelebije i drugih vojvođanskih mesta, kao i iz Mađarske

Deseti međunarodni Festival kukuruza u Kanjiži, po veoma prijatnom sunčanom vremenu okupio je veliki broj učesnika, koji su svoje nastupe i zanimacije posvetili
najzastupljenijoj ratarskoj kulturi, ali i posetilaca privrženih negovanju narodnih tradicija. Na svečanom otvaranju ispred Gradske kuće pozdravile su ih predsednica Folklornog plesnog društva „Tisa“ Agneš Tot i članica Opštinskog veća Kanjiže Piroška Daraban.


Nastupi muzičkih i folklornih ansambala iz Kanjiže, Ade, Čoke, Kelebije i drugih vojvođanskih mesta, kao i gostiju iz Mađarske, bili su u ritmu čardaša, a trg i park u šarenilu kukuruza, bundeva i drugih plodova jesenje berbe, takođe i rukotvorina napravljenih od ljuštike i drugih prirodnih materijala.

Festival je pokrenut po uzoru na Berbanske dane posvećene grožđu i manifestacije posvećene paprici, duvanu i drugim poljoprivrednim prioizvodima.- Kada smo pokrenuli ovu manifestaciju u drugim vojvođanskim mestima nije bilo festivala posvećenih kukuruzu, a orijentisali smo se da svi sadržaji budu pre svega za decu – kaže Agneš Tot.

– U sadašnje vreme deca sede ispred kompjutera i jako retko dolaze u dodir sa kukuruzom, jer roditelji obično misle da im potomstvo ne treba toliko da radi koliko su oni pre radili, da im navodno bude lakše. Ali, to nije dobro, jer ukoiko nismo u kontaktu sa prirodom i nismo u njenom ritmu, nećemo ni sami biti u harmoniji. Kroz raznovrsne sadržaje na takmičenjima organizovanim u okviru festivala mnoga deca dolaze u dodir sa kukuruzom prvi put, pa im je to interesantno.

Deca su se takmičila u komušanju kukruza, ručnom krunjenju i skupljanju okrunjenih zrna. Zabavno je bilo i građenje kula od šapurika, ubacivanje šapurika u korpu, a na više radionica pravile su se rukotvorine od ljuštike i kukuruzovine. Na izložbi u holu Doma kulture prikazane su lutke i rukotvorine kanjiških osnovaca načinjene od ljuštike.

- Pravimo broševe i cveće, sobne papuče, korpice raznih veličina pa i saćure, takođe i prostirke i podmetače za posuđe. Decu obradujemo i igračkama od kukuruzovine, koje su se nekada pravile, dok nije bilo plastike – veli predsednica Društva „Etno“ Ružena Suhanko iz Bajše i dodaje da društvo tokom cele godine radi sa mladima, da bi se sačuvala tradicija.

Srednjoškolci su se predstavili lutkama od ljuštike i ukrasnim vencima. Nastavnica Agota Berec naglašava da su đaci zainteresovani jer oni koji se školuju za tehničare hortikulture to imaju u obrazovnom programu. Ona dodaje da su po pristupačnim cenama posetiocima prodavali bundeve, tikvice, cveklu i još neke plodove sa školske ekonomije, gde zainteresovani takođe mogu navratiti da pazare.

Na ekonomiji srednje škole „Besedeš Jožef“ održano je stručno predavanje o kukuruzu i prikazane najsavremenije poljoprivredne mešine koje se koriste u proizvodnji i primeni agrotehničkih mera.Posetiocima su ponuđene i poslastice od kukuruznog brašna i bundeva, a prikupljeni prilozi od degustacije namenjeni su u dobrotvorne svrhe.

(Dnevnik)

Pročitano 1745 puta
Sledeći članak
Umešeno s ljubavlju
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera