ravago veliki

Spremaju se da ukisele 200 tona kupusa

Spremaju se da ukisele 200 tona kupusa

U „Carskoj bašti“ u Mužlji planiraju da u novom pogonu, kad on proradi, prošire asortiman kiselog programa i to po starim recepturama

U udruženju povrtara „Carska bašta“ iz Mužlje kiselog kupusa nema ni za lek. No, da ne bismo širili paniku, uskoro će ga biti.

- Ove godine planiramo da ukiselimo 200 tona kupusa. Već se i ove sezone pokazalo da su nam kapaciteti mali i krenuli smo u nabavku mašina i u opremanje novog pogona, koji će biti spreman za narednu godinu i imaće kapacitet 1.000 tona – kaže Tibor Molnar iz „Carske bašte“.

Kupus na kiseljenje stiže sa njiva iz zrenjaninskog i okolnih atara.

- Želimo da znamo poreklo svake glavice i nije nam cilj hiperprodukcija nego kvalitet. Za kiseljenje koristimo dve vrste kupusa, pre svih „bravo“, jer su to sorte pune šećera. Recept je starinski - kupus, so, biber, kim i to je to – objašnjava Molnar.

U „Carskoj bašti“ planiraju da u novom pogonu, kad on proradi, prošire asortiman kiselog programa i to po starim recepturama.

- Plan nam je da ne proizvodimo mnogo, nego da proizvodimo dobro. Poizvodićemo manje količine za sve ukuse, imamo stvarno mnogo ideja, a trudićemo se da ih realizujemo - napominje Molnar.

Kuvani paradajz samo je jedan od budućih proizvoda „Carske bašte“, koja je dobila dozvolu da pusti u promet probne količine, ali za sada male. Dogodine, biće to ozbiljna proizvodnja, veli Molnar, napominjući da će se koristiti samo paradajz sa ovdašnjih njiva.

- Ukusi su različiti, ali mislimo da je naš kiseli kupus među najboljima koji se proizvode trenutno u Srbiji. Takvi će biti i budući proizvodi, jer se držimo tradicionalne recepture. Ja ga na probu prvo nosim svojoj mami. Ona zna tradicionalne ukuse. A to preporučujem i velikim klijentima. Nosite mamama i svekrvama, pa ako one kažu da je dobro, mirni ste - smeška se Tibor Molnar.

(Dnevnik)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera