Srbija najbolje mesto za uzgoj tartufa

Srbija najbolje mesto za uzgoj tartufa

Imamo blago koje ne znamo da unovčimo. Za 15 minuta profesionalni lovci u Zasavici našli kilogram tartufa, i crnih i belih

Pred kraj prošle godine za samo petnaest minuta specijalno obučeni psi profesionalnih lovaca na tartufe Jovice Đurića iz Bajine Bašte i Vitomira Igića iz Niša, pronašli su na teritoriji Specijalnog rezervata prirode “Zasavica” u Zasavici, naselju sremskomitrovačke opštine, oko kilogram tartufa, skupocene gljive koja se nalazi na menijima najprestžnijih svetskih restorana. 

Upravnik Specijalnog rezervata prirode “Zasavica” Slobodan Simić tvrdi da je odavno poznato da na teritoriji koju pokriva taj rezervat ima tartufa, ali da je do sada nisu našli, jer nisu imali za to obučene ljude i pse. Čim su došli profesionalni lovci na tartufe sa obučenim psima u obližnjoj hrastovoj šumi, psi su za 15 minuta pronašli kilogram tartufa i to 300 grama belo i 700 grama crnog.

Simić objašnjava da se “Zasavica” neće komercijalno baviti traganjem za tartufima i njihovom prodajom, jer im to nije posao niti namena, već da će pronađeno “blago” iskoristi za poboljšanje ukusa svojih već čuvenih proizvoda kao što su rakija i gulaš od mangulice. Tako će turisti koji tokom cele godine obilaze “Zasavicu” imati prilike da probaju i osete “šmek” gljive za kojom luduje ceo bogati svet i čija cena dostiže i preko 2.000 evra po kilogramu. Upravnik potvrđuje da su ga odmah nakon što su mediji objavili informaciju o pronađenoj pozatnoj gljivi kontaktirali “razni” ponuđači koji znaju kome se ovde, ali i inostranstvu one mogu za dobar novac prodati, dodajući da je takvu ponudu odbio jer se “Zasavica” neće baviti prodajom niti daljom pretragom za tartufama.

No, to što Specijalni rezervat prirode “ Zasavica” neće nastaviti sa traganjem za tartufima, jer mu to i ne pripada, ne znači da država ne treba ozbiljno da se posveti prirodnom blagu koje joj je na dohvat ruke, a od koga može imati veliku zaradu i ona i mnogi koji nemaju posao. Tartufar Radoslav Ćatić iz sela Masloševo kod Kragujevca istče da su srpski tartufi najbolji, ali da ne znamo da se obogatio i da unočimo ono to imamo.

- Najkomercijalnije sorte su kod nas zastupljene. Po kvalitetu, ukusu, mirisu, ni jedna vrsta ne može da se meri sa srpskim. Kad bi država imala bolju strategiju razvoja poljoprivrede od tartufarstvu bi, na dnevnom nivou, imalo koristi daleko veći broj ljudi. Tu ne potoji konkurencija, a tvrdim da je Srbija najbolje mesto za uzgoj tarufa – ocenio je Ćatić.

Vojvodini nedostaju profesionalni tartufari

Tartufi su pronađeniu probalju male Azije, mnogo pre Grčke i Rima, ali se do dana današnjeg smatraju najelitnijom namirnicom. Srbija je ocenjen viskim ocenama za uzgoj ove kraljevske pečurke , jer u njoj ima dosta hrastovih šuma koje su prirodno stanište za tartufe. Značajno mesto na mapi tartufara ima Fruška gora zbog vlažnih šuma, ali u samoj Vojvodini nema profesionalnih tartufara i obučenih pasa.

Lj. Malešević

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera