delta

Trščarama ništa nije moglo vreme ali nemar hoće

Trščarama ništa nije moglo vreme ali nemar hoće

Kuća nekadašnjeg gradonačelnika Jovana Kambera, koji je na čelu Novog Sad bio sredinom 19. veka, godinama stoji napuštena

Novi Sad može da se pohvali mnogobrojnim spomenicima kulture. Međutim, za pohvalu nije način na koji se odnosimo prema njima. Iako su neki očuvani i obnovljeni, ima i onih koji propadaju ili ih je zub vremena u potpunosti dokusurio. 

Ulica Kraljevića Marka krije četiri kuće, četiri spomenika kulture. One su Novosađanima poznate zbog toga što su jedne od najstarijih u gradu, ali i zato što svojim izgledom nikako ne podsećaju na spomenike. Suštinski problem je održavanje, jer Zakon o zaštiti spomenika kulture jasno kaže da su vlasnici dužni da se na odgovarajući način brinu o njima. Međutim, kada se u obzir uzme platežna moć vlasnika, to je ponekad nemoguća misija.

Trščare u Kraljevića Marka stare su više od 250 godina. Krov se urušio, polako su počli da se urušavaju i zidovi u dvorištu, a kako stvari stoje, uskoro bi i zidovi do ulice mogli da krenu istim putem.

Višegodišnji problem sa trščarama bi, ipak, mogao biti rešen, jer je pokrenut postupak za skidanje zaštite. Ništa lepša slika nije ni u ulici Jovana Subotića. Kuća nekadašnjeg gradonačelnika Jovana Kambera, koji je na čelu Novog Sad bio sredinom 19. veka, godinama stoji napuštena, a osim nje, u dvorištu se nalaze još dva objekta koja su u podjednako lošem stanju i predstavljaju opasnost za prolaznike.

Jedan od delova grada kojim se dičimo jeste i podgrađe Petrovaradinske tvrđave. Međutim, problem je isti kao i svuda u gradu. I dok se on sistemski ne reši, imaćemo još mnogo spomenika kulture prepuštenih zubu vremena.

(RTV)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera