ravago veliki

Žabe travnjače i poskoci među dinama

Žabe travnjače i poskoci među dinama

Predeo Karaš - Nera ima svetski značaj jer je vrednovano kroz Ramsarsku konvenciju, a deo je međunarodne ekološke mreže

Za ljubitelje kratkih, ali aktivnih odmora prava adresa je Bela Crkva i predeo izuzetnih odlika „Karaš - Nera”. Reč je o najmlađem zaštićenom prirodnom dobru u Srbiji, koje se nalazi u jugoistočnom Banatu i naslanja na granicu sa Rumunijom. Prostire se na površini od 1.541 hektara i zaštićeni predeo obuhvata reke Neru i Karaš, kao i područje Malog Peska, koje se nalazi između tih dveju reka. Područje ima svetski značaj, jer je vrednovano kroz Ramsarsku konvenciju, a deo je i međunarodne ekološke mreže.

Osnovne vrednosti ovog predela čine čine očuvani napušteni meandri Karaša i rečna staništa Nere, peščare i stepe, koja su prioritet za zaštitu u srednjoj Evropi, kao i najupadljiviji predeo dinskog reljefa u Srbiji. Reka Nera predstavlja ekološki koridor od međunarodnog značaja, teče duž granice Srbije i Rumunije, povezujući Karpate i Panonsku niziju. Najvažniji predstavnici flore su dvoštitasta šaš i močvarni maslačak, kojima je ovo jedino stanište u Srbiji. Značajne vrste biljaka su i šiljata zuka, zmijski jezik, dimnjača, kalužđarka i gorocvet.

Oko 76 odsto ovog područja čine peščarske i stepske livade i pašnjaci, na kojima je razvijeno ekstenzivno stočarstvo. Ta vrsta stočarstva u sadejstvu sa specifičnim položajem ovog dela PIO Karaš – Nera, na mestu susticaja Deliblatske peščare, Dunava i obronaka Karpata, omogućili su da se na novozaštićenom području razvije jedinstvena flora i fauna. Sama dolina Nere je jedino poznato stanište žabe travnjače i poskoka u Vojvodini.

Novinare koji su posvećeni zaštiti životne sredine, a koje u proteklih devet godina okuplja Udruženje „Eko vest” obišli su PIO „Karaš - Nera” i druga zaštićena područja, zahvaljujući Pokrajinskom sekreterijatu za životnu sredinu. Bila je to prilika da se upoznaju sa lepotama i specifičnostima prirodnih dobara, te načinima zaštite, kao i problemima sa kojima se susreću zaštitari na terenu. Kako bi se najmlađe zaštićeno bodro Vojvodine sačuvalo, Direkcija za izgradnju opštine Bela Crkva veoma brzo mora da donese plan kako da se spreče preoravanje travnih staništa, menjanje načina korišćenja zemljišta, divlja seča šuma pored Nere, kao i nekontrolisana ekploatacija šljunka i peska iz korita obe reke.’

(Dnevnik)

Poslednja izmena
Pročitano 1458 puta
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera