ravago veliki

Zanat je zlatan

Zanat je zlatan

Umetnici iz Albanije

Na Prvom međunarodnom sajmu starih zanata u Užicu, održanom od 24 do 26 oktobra pod sloganom „Zanat je zlatan“, našli su se tradicionalni ručno rađeni proizvodi iz sedam država. U izložbenom prostoru Gradskog kulturnog centra mogli su se videti i umetnički prikazi na štavljenim kozjim kožama veštog majstora sa severa Albanije, indijanski motivi i „hvatači snova” iz Bolivije, keramičke figure i posude Ruskinje Tatjane, makedonski ručni radovi, oslikane tronoške Nade Jolić iz užičkog sela Zbojštica, nakit od kristala Irine Aljuši iz Tirane...

Organizator sajma, prvog s tradicionalnim proizvodima koji je okupio i strane izlagače, bila je užička organizacija „Žena za sva vremena”. To udruženje se samo finansira, neguje i svuda predstavlja tradiciju, a uspelo je da, uz neveliku pomoć grada, Užičaima prikaže svet u malom. Predsednica te organizacije Dragana Stojanović, i sama vešta u izradi rukotvorina od vune koje je izložila, ne krije ponos što se okupilo tridesetak izlagača iz Srbije, Rusije, Bolivije, Albanije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

– Tu su ručni radovi, tradicija, umetnost samoukih, narodne nošnje, predmeti od drveta i drugo. Sajam je trajao tri dana, održana je i modna revija tokom koje su prikazani meli pletilja, tkalja i drugih veštih zanatlijki, a manekenke su bile učenice Tehničke škole. Rečju, ispunjava se smisao sajma da sačuva tradiciju i poveže nas s drugim zemljama kako bismo upoznali njihovu kulturu i razvijali prijateljstva. Udruženje „Žena za sve vremena” već dve godine organizuje ovakve izložbe po Srbiji, gostuje i u inostranstvu, a ovo je kruna jer smo prvi put domaćini. U novembru je ovakav događaj u Sarajevu, u decembru u Tirani, i idemo dalje – kaže Dragana Stojanović.

Proizvode iz Bolivije (tradicionalne instrumente, indijanske ogrlice i drugo) izložio je Fredi Umana. On je svetski putnik, poslednjih godina je u Beogradu. Ruskinja Tatjana Argal, koja živi u Baru, predstavila je keramički nakit, satove, tanjire, vaze koje pravi u svojoj barskoj radionici. Najveću pažnju ipak je privukao samouki umetnik iz grada Keljmenda u Albaniji Pjeter Vukaj: on je izložio svoj „bioart” – štavljene kozje i vučje kože na kojima su veštom tehnikom ucrtani likovi, proizvod jedinstven na ovim prostorima.

– Ovo je odličan sajam, veoma dobro organizovan. Početkom meseca užičko udruženje „Žena za sva vremena” predstavilo je srpsku tradiciju i rukotvorine od vune na međunarodnom sajmu u albanskom gradu Đirokastru, rodnom mestu Envera Hodže. To je prva organizacija iz Srbije koja je tamo učestvovala. Otuda učešće izlagača iz Albanije na užičkom sajmu, a predstavljaju se i stari zanati grada Ulcinja – rekao je Ramiz Hajdari iz ulcinjskog udruženja „Globus art”, dok je Irini Aljuši iz Tirane, koja je izložila svoj ručno rađeni nakit od kristala i perli, a prvi put je u Srbiji, izrazila zadovoljstvo zbog gostoprimstva i uspele organizacije kakva, ocenila je ona, nije bila ni na jednom sličnom sajmu u državama Balkana.

 

Izvor: Politika

Poslednja izmena
Prethodni članak
Posmatranje ptica u Vojvodini
Sledeći članak
Tamo gde se štrikaju čula
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera