ravago veliki

Zašto treba posetiti Mali Stapar

Zašto treba posetiti Mali Stapar

Od pet mlinova izgrađenih na Velikom bačkom kanalu sačuvan je jedino malostaparski. Fotografije u prospektu kojim se u svetu propagira kanalski turizam

Na obalama Velikog i Malog bačkog kanala smešten je Mali Stapar, seoce sa jednom ulicom i dvadesetak kuća, koje opština Kula, uz podršku JVP „Vode Vojvodine", nastoji da pretvori u turističku destinaciju. Procenjeno je da Mali Stapar ima sve uslove da postane centar nautičkog, seoskog, lovnog i ribolovnog turizma.

Na turističke potencijale ovog zaseoka, pet kilometara udaljenog od Sivca, čijoj mesnoj zajednici pripada, ukazali su pre dve godine učesnici Svetske konferencije o kanalima, održane u našoj zemlji. Zahvaljujući njima, fotografija Malog Stapara krasi naslovnu stranu prospekta kojim se u svetu propagira kanalski turizam.

Plovidbeni izleti

- Glavni turistički sadržaji Malog Stapara vezani su za Veliki bački kanal, prevodnicu, stari mlin, zgradu Tehničke direkcije i spomenik boginji Panonije, na mestu gde se od Velikog kanala račva Mali bački kanal. U planu je nabavka brodića za plovidbene izlete po kanalima, održavanje eko-kampova i škole u prirodi, kao i organizovanje brojnih turističkih manifestacija, uključujući i venčanja u prelepom ambijentu Malog Stapara - kaže za Press Milić Vulović, pomoćnik predsednika opštine Kula, zadužen za turizam.

Prevodnica u Malom Staparu potiče iz vremena gradnje Velikog bačkog kanala (1793-1802) i jedina je u upotrebi od ukupno pet, koliko je izgrađeno u tom periodu. Na njoj je podignuta zgrada Tehničke direkcije, iz koje su projektanti, braća Jozef i Gavrilo Kiš, nadgledali izgradnju Velikog bačkog kanala. Od pet mlinova izgrađenih na Velikom bačkom kanalu sačuvan je jedino malostaparski, koji je zadržao izgled iz 1848. godine, kad je pušten u pogon. Mlin je radio do 1976. godine, kad je njegov poslednji zakupac Lazar Ačanski prestao da melje žito.

- Prateći svetske trendove u očuvanju istorijskog nasleđa, „Vode Vojvodine" su uložile 22 miliona dinara u rekonstrukciju starog mlina i zgrade Tehničke direkcije na prevodnici u Malom Staparu. Zahvaljujući toj investiciji, ovaj dragulj vodoprivredne baštine ne samo da je spasen od propadanja, nego su otvorene i nove perspektive za njegovo očuvanje. U okviru ovih radova rekonstruisan je i turbinski pogon na prevodnici, što je omogućilo proizvodnju jednosmerne struje pomoću obnovljenog generatora snage 1,6 kilovata i sa 1.575 obrtaja u minutu. Pokretanje ove hidrocentrale na simboličan način pokazuje da se hidrosistem Dunav-Tisa-Dunav, čija se osnovna namena odvodnjavanje i snabdevanje vodom može iskoristiti i za proizvodnju električne energije - navodi za Press Stevan Ilinčić, pomoćnik direktora za hidrosistem DTD u „Vodama Vojvodine".

Zanemeo pred lepotom

Ilinčić ističe da su učesnici Svetske konferencije o kanalima iz Severne Amerike, Evrope i Azije oduševljeni onim što su videli u Malom Staparu.

- O tome najbolje govore reči Dejva Mekdugala iz Kanade, člana saveta Međunarodne asocijacije za unutrašnje plovne puteve, koji je rekao: „Možete biti ponosni na sve što ste postigli rekonstrukcijom starog mlina. Mogu da kažem da sam ostao bez reči samo nekoliko puta u životu, a jedan od njih je kada smo stigli na prevodnicu u Malom Staparu i posetili mlin" - kaže Stevan Ilinčić. 

Nedavno je u jednoj od publikacija Turističkog saveza Srbije Mali Stapar uvršten u listu 100 najperspektivnijih turističkih destinacija u našoj zemlji. Uskoro će biti promovisan turistički film o Malom Staparu.

Uskoro i film

Za Mali Stapar je malo ko čuo, čak i u Bačkoj, ali mesto poseduje turistički potencijal sa prevodnicom, mlinom i upravnom zgradom sa kraja 18. veka u čije održavanje i rekonstrukciju se mnogo uložilo. U turističkoj organizaciji odlučili su da snime i promotivni film.

Autor filma Bojan Cvetković, višestruko nagrađivan na domaćim i stranim festivalima za svoje filmove, živi u samo nekoliko kilometara udaljenom Sivcu i kaže da mu je snimanje bilo pravo zadovoljstvo

Sniman tokom sva četiri godišnja doba, sa autentičnim zvucima prirode, film se nalazi u završnoj fazi postprodukcije slike i zvuka i doprineće da mali stapar zauzme svoje mesto na turističkoj mapi.

(Press/RTV)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera